Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starodôchodcovia si polepšia, od budúceho roku penzie porastú
Zdielať na

Starodôchodcovia si polepšia, od budúceho roku penzie porastú

BRATISLAVA / Početná skupina takzvaných starodôchodcov by si od začiatku budúceho roka mala polepšiť. Vláda dnes posunula do parlamentu nové pravidlá preratávania ich penzií. Dôchodcovia nebudú musieť o nič žiadať, Sociálna poisťovňa vraj všetko urobí.

Starodôchodcovia sú tí penzisti, ktorí išli na dôchodok ešte pred januárom roku 2004. Dlhodobo majú mnohí z nich pocit, že im bolo ukrivdené a že prepočty ich dôchodkov v porovnaní s penzistami, ktorí išli na dôchodok neskôr, sú nižšie. Domáhajú sa opätovného prerátania a dorovnania. Na základe novely zákona o sociálnom poistení k tomu zrejme príde už od roku 2018.

Zvyšovanie penzií starodôchodcov sa týka približne 88 000 penzistov, ich penzia sa zvýši o priemerne 45 eur. Ďalšiu skupinu tvorí zhruba 13 000 penzistov, ktorí išli na dôchodok pred októbrom 1988. "Vzhľadom na to, že z tohto obdobia sociálna poisťovňa dostatok podkladov, rozhodli sme sa túto skupinu dôchodcov riešiť paušálne - to znamená, každý rovnaký príspevok vo výške 25,50 eura k terajšiemu mesačnému dôchodku," upresnil minister práce sociálnych vecí a rodiny, Ján Richter. Náklady na obe zvýšenia by mali byť v budúcom roku približne 50 miliónov eur. Návrh ešte musí schváliť parlament, kde to vzhľadom na koaličnú väčšinu s najväčšou pravdepodobnosťou prejde. Starodôchodcom sa následne zvýšia penzie od budúceho roku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy