Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruskí diplomati zdrogovali amerických diplomatov
Zdielať na

Ruskí diplomati zdrogovali amerických diplomatov

WASHINGTON / Obrovský škandál spôsobila informácia zverejnená Rádiom Slobodná Európa. Neznámi páchatelia údajne minulý rok v novembri v ruskom Petrohrade nadrogovali dvoch amerických diplomatov. Moskva sa proti obvineniam dôrazne ohradila, Washington ich preveruje. Američania zároveň priznávajú, že v poslednom čase naozaj nemajú ich diplomati v Rusku ľahký život.

Washington zúrivo prešetruje obvinenia. Čo sa vlastne stalo? Podľa Rádia Slobodná Európa ktosi minulý rok v novembri nasypal v petrohradskom hoteli dvojici amerických diplomatov do nápoja drogy. Jedného z nich vraj museli hospitalizovať. Moskva obvinenia ostro zmietla zo stola.

V tom čase neošetrovala žiadna z petrohradských nemocníc amerického štátneho príslušníka.

A ironicky dodáva, že ak sa diplomati opili v hotelovom bare, môžu si za všetko sami. Americké oficiálne miesta incident zatiaľ nepotvrdili, priznávajú však, že za posledné dva roky sa ich diplomati stretli v Rusku so všeličím.

Nediplomatickí diplomati

"Vlámali sa im napríklad do bytov, nechali po sebe stopy, že tam boli a podobne," hovorí Sergej Rjabkov, zástupca ruského ministerstva zahraničia.

V júni tohto roka napríklad ruský ochrankár zrazil k zemi amerického diplomata. Jeho nadriadení ho neskôr bránili slovami, že si iba robil svoju prácu. Analytici tvrdia, že takéto zastrašovanie môže byť odpoveďou Rusov na tlak, ktorý na nich vyvíja Západ.

"Naznačujú, že už nerešpektujú žiadne pravidlá. Američania im vyhlásili ekonomickú a politickú vojnu, takže oni použijú všetky zbrane, ktoré majú k dispozícii," povedal Mark Toner, hovorca amerického ministerstva zahraničia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy