Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Reakcie na úmrtie Michala Kováča: Ďakujeme, pán prezident
Zdielať na

Reakcie na úmrtie Michala Kováča: Ďakujeme, pán prezident

BRATISLAVA / V stredu večer zomrel prvý slovenský prezident Michal Kováč. V úrade bol od marca 1993 do marca 1998. K úmrtiu exprezidenta sa vyjadrili viaceré osobnosti slovenskej politiky.

Odišiel prvý prezident moderného slovenského demokratického štátu, napísal v reakcii na úmrtie Michala Kováča súčasný prezident Andrej Kiska na sociálnu sieť.

"Michal Kováč bol prezidentom v zložitom období rokov 1993-1998, keď sa zvádzal bezohľadný a doslova surový zápas o vnútorný charakter a budúcnosť Slovenskej republiky na mape Európy a sveta. V tomto zápase obstál a svojím pôsobením pomohol Slovensku nezísť úplne z cesty, ktorá nás potom postupne priviedla do európskej rodiny slobodných národov a štátov," vyzdvihol úlohu svojho predchodcu Kiska.

Prezident ďalej napísal, že je poľutovaniahodné a aj charakteristické pre našu dobu, že sa Kováč nedožil aktov justičnej spravodlivosti za únos svojho syna, po ktorých tak veľmi túžil, tak ako neboli napravené morálne a materiálne krivdy z prvých rokov slovenskej štátnej samostatnosti v 90. rokoch minulého storočia. Vo svojom statuse na facebooku vyjadril Kiska exprezidentovi poďakovanie.

Úprimnú sústrasť rodine prostredníctvom sociálnej siete vyjadril aj predseda parlamentu Andrej Danko.

Na úmrtie Michala Kováča zareagoval aj premiér Robert Fico, ktorý informáciu o jeho smrti podľa svojich slov prijal s ľútosťou. "Spájali nás vynikajúce medziľudské vzťahy – profesionálne i osobné. Rodine a blízkym Michala Kováča chcem vyjadriť svoju úprimnú sústrasť," uviedol premiér.

Ľútosť nad odchodom prvého slovenského prezidenta Michala Kováča a úprimnú sústrasť manželke a celej rodine vyjadril aj bývalý prezident Rudolf Schuster. "Je mi to veľmi ľúto. Boli sme veľmi blízki priatelia. Zdieľal som s ním jeho chorobu, veď sám som prežil ťažké chvíle po zdravotnej stránke, no ja som sa z toho dostal. Aj keď bol vážne chorý, verili sme, že sa mu stav zlepší. Vyjadrujem manželke, synom a celej rodine hlbokú úprimnú sústrasť," povedal Schuster.

Reakcie prezidentov na úmrtie Michala Kováča: 

​Ako uviedol, prezidenta Kováča spoznal hneď po revolúcii, keď vznikla vláda národného porozumenia. Ako predseda Slovenskej národnej rady ho vymenoval za ministra financií. "Keď sa stal prezidentom, zriadili sme v Košiciach prvú prezidentskú kanceláriu. V Košiciach sa vždy cítil dobre. Ani jemu ani mne a mestu Košice Mečiarova vláda nebola naklonená a oceňujem, že sa Kováč postavil mečiarizmu. Ťažko sa mu však vykonávala funkcia prezidenta, keď proti nemu brojila vláda aj parlament," povedal Schuster.

Doložil, že spolupráca a vzájomné priateľstvo pokračovalo, aj keď sa stal prezidentom on. Stretávali sa každý rok aj s jeho manželkou, vymieňali si názory. Schuster si na Kováčovi si cenil rozvážnosť, dôstojnosť, ale aj otcovský prístup.

​V novodobej histórii Slovenska zohral prezident Michal Kováč, ako prvá hlava štátu, významnú úlohu. Rovnako svojím pôsobením v pozícii predsedu Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia prispel k pokojnému rozdeleniu ČSFR, povedal to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič.

"Aj keď sme nemali niekedy zhodné názory, vždy sme si našli cestu stretnúť sa a priateľsky sa porozprávať. Naposledy sa tak stalo pri jeho okrúhlych 85. narodeninách," povedal Gašparovič s tým, že celej smútiacej rodine vyslovuje spolu s manželkou hlbokú sústrasť.

Postoje a činy pána prezidenta Kováča nielen výrazne pomohli Slovensku pri oslobodení sa z osídiel pseudodemokracie a úpadku v období mečiarizmu, ale aj preukázal, aké dosahy môžu mať toľkokrát podceňované kompetencie prezidenta.

"Aké dôležité je presadzovať hodnoty a morálne princípy a aké rozhodujúce je, kto vykonáva danú funkciu. Česť jeho pamiatke," uviedla expremiérka Iveta Radičová v reakcii na dnešné úmrtie prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča.

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč sa podľa expremiéra Mikuláša Dzurindu zapísal do myslí, ale aj sŕdc ľudí, lebo zvládol neľahkú úlohu, postaviť latku prezidentskému úradu. Byť prvým podľa neho nie je jednoduché. "Túto latku však postavil pomerne vysoko," uviedol s tým, že Kováš prezidentský úrad zastával s noblesou a dôstojne.

Kováč si podľa Dzurindu počas svojho pôsobenia zachoval nezávislosť, a to na vláde i opozícii. "Zaujímal postoje na základe hodnôt. Bol človekom zásad a princípov. Riadil sa morálnymi princípmi. Tak si ho budem pamätať," dodal bývalý predseda vlády.

Michal Kováč bol prezidentom v mimoriadne zložitej dobe. On mal však v sebe toľko statočnosti, zmyslu pre demokraciu a fair play, že sa postavil diktátorským tendenciám Vladimíra Mečiara a jeho súputnikov. A bol to doslova heroický zápas, uviedol jeho bývalý hovorca Vladimír Štefko. Ten sa do Kancelárie prezidenta dostal potom, ako ho počas noci dlhých nožov parlament bez opory v zákone odvolal z funkcie ústredného riaditeľa Slovenského rozhlasu. Funkciu hovorcu mu potom ponúkol samotný Kováč.

Na prezidenta Kováča si spomína ako na "dialogického človeka". Ani v prezidentskej kancelárii neuplatňoval autoritatívne princípy. "Na veci mal svoj názor, ale vždy ho konzultoval s najbližšími spolupracovníkmi. Neurobil rozhodnutie bez toho, aby si ho nekonfrontoval s tým, čo si myslia jeho odborní spolupracovníci," uviedol Štefko.

Podľa Kováčovho bývalého spolupracovníka bola jeho koníčkom "politika a výkon jeho funkcie". Venoval sa jej od rána do hlbokej noci a oddal sa jej celým telom a dušou, vyhlásil. Ľudí na osobných stretnutiach si vedel získať a stretnutia s občanmi, kde časť bola proti nemu nabrúsená a nainfikovaná mečiarovskou propagandou, končili potleskom, priblížil Štefko.

Kováč nebol jediným, vďaka ktorému sa Slovensko neocitlo v úplnej medzinárodnej izolácii, ale bol rozhodne hlavným činiteľom, ktorý pomáhal udržať našu krajinu nad hladinou. "Bol v tomto smere mimoriadne dôležitý činiteľ, ktorý bojoval o Slovensko ako lev," uviedol ďalej jeho spolupracovník. Podľa Štefka sa Kováč tešil veľkej úcte v zahraničí. "Vyjadrovali mu veľkú podporu, porozumenie a sympatie pre jeho politickú prácu v prospech Slovenska," priblížil na základe svojich spomienok.

Štefko si spomenul na situáciu počas zasadnutia Svetovej organizácie pre potraviny a poľnohospodárstvo, kde sa stretol s rakúskym prezidentom Thomasom Klestilom. Kováč na bilaterálnom rokovaní 10 minút vehementne obhajoval Slovensko, vysvetľoval Klestilovi, že Slovensko sa nerovná Mečiar a že je tu veľa demokraticky zmýšľajúcich ľudí. Prezident Klestil mu na to priateľsky položil ruku na koleno a povedal, že obdivuje, ako veľmi bojuje za Slovensko.

V súvislosti s obdobím, keď Michalovi Kováčovi uniesli syna, jeho hovorca uviedol, že bol presvedčený o jeho nevine a manipulácii zo strany Mečiara, Lexu a spol., ktorou ho chceli ako prezidenta znemožniť. Vnímal to ťažko, ale nezložil sa. Intenzívne pokračoval v práci, niesol to statočne, lebo bol presvedčený o pravde, dodal Štefko.

Reakcie politikov na smrť Michala Kováča: 

​Na smrť Michala Kováča reaguje aj svet. Prvý slovenský prezident Michal Kováč bol skutočným Európanom, uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Kováč podľa neho chápal, že osud Slovenska ako demokratickej a slobodnej krajiny leží v Európe. 

"Bude vždy pripomínaný pre kvality, ktoré vniesol do verejného života: morálnu integritu, občianske zaujatie a politickú angažovanosť," povedal šéf Komisie. 

Pán prezident Kováč sa ujal úradu v neľahkej a neistej dobe, keď si moderné Slovensko hľadalo svoju cestu, napísal v reakcii na úmrtie Michala Kováča český prezident Miloš Zeman. "Bol nielen múdrym mužom a štátnikom, ale predovšetkým ukázal množstvo odvahy. Dokázal čeliť tvrdým osobným útokom, nevolil si jednoduchšiu cestu a nevzdával sa," píše ďalej Zeman v kondolencii slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovu.

"Vážený pán prezident, Vašu vlasť opustila významná osobnosť, ktorá bola blízkym priateľom i nás Čehov. Vážil som si pána prezidenta ako štátnika i ako statočného človeka. Domnievam sa, že dnešnej Európe chýba osobnosť jeho formátu. Veľmi by som si preto prial, aby sa pán prezident stal vzorom pre mladú generáciu a verím, že jeho odkaz bude naďalej v srdciach slovenských občanov," spomenul český prezident s tým, že rodine i slovenskému ľudu vyjadruje vo svojom mene i v mene občanov Českej republiky úprimnú sústrasť.

Bývalý prezident Michal Kováč sa podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára dokázal postaviť proti diktátorským sklonom vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. Ako Bugár pripomenul, práve Kováč prejavom v parlamente odštartoval odvolanie Mečiara. "Za to si vytrpel aj v osobnom živote veľmi veľa," poznamenal.

Podľa Bugára Kováč v úrade prezidenta urobil, čo mohol, teda urobil maximum. "Postavil sa na čelo demokratizácie spoločnosti," zdôraznil.

Na túto smutnú správu zareagovali aj viacerí iní politici, napríklad europoslanec Ivan Štefanec (KDH). "Na Michala Kováča si budem spomínať nielen ako na prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky, ale aj ako na človeka, ktorý sa nezľakol a v kľúčovom okamihu sa postavil na správnu stranu. Aj jeho zásluhou je dnes Slovensko súčasťou Európskej únie a NATO. Najviac ma mrzí, že ľudia, ktorí jemu a hlavne Slovensku ubližovali, si chodia bezstarostne po slobode," uviedol Štefanec na svojom facebookovom profile.

"Dôkaz, že hrdinom sa človek nemusí narodiť. Tvárou v tvár zlu sa nim človek aj môže stať," uviedol poslanec Miroslav Beblavý. Podľa Ľubomíra Galka (SaS) "môže mu vyčítať hocikto hocičo, u mňa zostane zapísaný tým, ako sa postavil Vladimírovi Mečiarovi a mečiarizmu".

Prezident Michal Kováč zosobňoval vlastnosti, ktoré majú v politike veľkú cenu – pravdovravnosť, nebojácnosť, konanie vo verejnom záujme, uvádza sa vo vyhlásení strany Sloboda a Solidarita k úmrtiu exprezidenta. Michal Kováč bol veľkým sklamaním pre tých, ktorí od neho očakávali, že sa vo všetkom podriadi vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi. Súčasne bol príjemným prekvapením pre tých, ktorí od prezidenta očakávali, že sa v ťažkých chvíľach postaví na stranu spravodlivosti bez ohľadu na svoje bývalé politické väzby, pripomínajú liberáli. Občania mladej samostatnej Slovenskej republiky mali v Michalovi Kováčovi oporu a príklad neobvyklej statočnosti. Máme preto dôvod byť na neho hrdí a udržať si ho v živej pamäti. Česť jeho pamiatke, píše vo vyhlásení SaS.

Bývalý prezident Slovenskej republiky bol výrazný politik. Myslí si to Ján Ľupták, ktorý bol v čase prezidenta Michala Kováča predsedom Združenia robotníkov Slovenska a podpredsedom parlamentu. "Ako politik to bol výrazný človek. Bol nekonfliktný, vždy vedel zaujať stanovisko, zrozumiteľne a jasne. Nikoho nevedel uraziť, ponížiť, vždy vystupoval dôstojne, a to sa mi u neho páčilo. Viackrát sme sa spolu stretli, osobne sme diskutovali ako politici," povedal.

Predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský vyjadril hlbokú spoluúčasť na bolesti manželke a celej rodine v mene slovenských biskupov po úmrtí bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Zvolenský v kondolencii uviedol, že s úctou si spomína na jeho pôsobenie v úrade a na statočnosť v prijatí zdravotných ťažkostí v poslednom období. "Teraz, po skončení jeho pozemského života, sa modlíme za jeho večné šťastie v Božom kráľovstve a vyjadrujeme našu hlbokú spoluúčasť na bolesti manželke a celej rodine," zdôraznil predseda KBS.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč oceňuje zosnulého exprezidenta Michala Kováča aj za jeho dielo v oblasti ekonómie a finančníctva. "Ako minister financií Slovenskej republiky a ako poslanec Federálneho zhromaždenia Českej a Slovenskej federatívnej republiky pozitívne ovplyvnil proces vytvorenia samostatnej Slovenskej republiky. Odvážne a rozvážne pristupoval k riešeniu hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou a Českou republikou v procese delenia republiky," uvádza sa vo vyhlásení Tkáča.

"Mal som šťastie pracovať po jeho boku ako námestník ministra financií Slovenskej republiky. Oceňujem jeho ľudský prístup a zmysel pre demokratické princípy riadenia, ktoré uplatňoval aj ako prezident Slovenska v rokoch 1993 – 1998," povedal Tkáč, pričom Kováča označil za významného slovenského politika, štátnika, vynikajúceho odborníka a humanistu. Zároveň vyjadril sústrasť rodine zosnulého.

Vo veku 86 rokov v stredu večer zomrel prvý slovenský prezident Michal Kováč v Nemocnici sv. Michala. Do tejto nemocnice ho previezli už v piatok 30. septembra na kardiologickú jednotku intenzívnej starostlivosti. Dôvodom boli kardiovaskulárne problémy. Bývalý prezident bojoval s podlomeným zdravím už niekoľko rokov. Kováč trpel aj Parkinsonovou chorobou.

Najčítanejšie správy