Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
KĽDR nepoužije jadrové zbrane, ak nebude ohrozená, tvrdí Kim Čong-un
Zdielať na

KĽDR nepoužije jadrové zbrane, ak nebude ohrozená, tvrdí Kim Čong-un

PCHJONGJANG / Severokórejský vodca Kim Čong-un povedal, že jeho krajina nepoužije jadrové zbrane, ak jej suverenitu nenaruší iné nukleárne mocnosti. KĽDR je tiež ochotná normalizovať vzťahy s tými štátmi, ktoré rešpektujú jej zvrchovanosť a vystupujú priateľsky, hoci sa voči nej v minulosti správali nepriateľsky, povedal Kim podľa severokórejských médií v sobotňajšom prejave na zjazde vládnucej Kórejskej strany práce.

Severná Kórea bude podľa Kima takisto plniť svoj záväzok nešíriť jadrové zbrane a bude sa usilovať o ukončenie jadrového zbrojenia vo svete.

Podobné vyhlásenia činil Pchjongjang už v minulosti, zároveň pritom opakovane vyhrážal Spojeným štátom a Južnej Kórei a odmietal rezolúcie OSN.

Päťročný ekonomický plán

Severokórejský vodca na zjazde tiež predstavil päťročný ekonomický plán, zameraný predovšetkým na zlepšenie dodávok elektriny, napísal hlavný severokórejský denník Rodong sinmun. Podľa experta na KĽDR Michaela Maddena, ktorého oslovila agentúra Reuters, je to významný krok, pretože Kimov otec Kim Čong-il sa k zodpovednosti za národné hospodárstvo nikdy neprihlásil. Podrobnosti plánu ale nie sú známe.

Podľa severokórejskej agentúry KCNA hovoril Kim v sobotu v metropole Pchjongjangu počas druhého dňa zjazdu, ktorý sa koná po prvýkrát po 36 rokoch. Vodca KĽDR tiež podľa KCNA vyzval na zlepšenie vzťahov s Južnou Kóreou. Podobné vyjadrenie viedli v minulosti podľa Reuters síce ku schôdzkam na úrovni vládnych činiteľov, ale tieto stretnutia nepriniesli takmer žiadne výsledky.

Ocenil jadrové testy

V piatok Kim podľa miestnych médií ocenil "skvelé úspechy" v podobe januárového jadrového testu a februárového odpálenie rakety dlhého doletu so satelitom. KĽDR v apríli zdôraznila, že bude pokračovať vo svojom nukleárnom programe napriek ďalším sankciám, ktoré na ňu Bezpečnostná rada OSN uvalila v marci. Odvtedy Pchjongjang uviedol, že sa mu podarilo miniaturizovať jadrové hlavice, aby sa dali upevniť na balistické rakety, a odpáliť balistické rakety z ponorky.

Program zjazdu, ktorého sa zúčastňuje asi 3000 delegátov, držia v tajnosti. Predpokladá sa, že Kim sa na ňom bude snažiť upevniť svoju moc. Zahraniční novinári, ktorí boli na kongres pozvaní, dostali podľa Reuters v nedeľu ráno pokyn, aby sa reprezentatívne obliekli. Potom ich odviezli do paláca v metropole, kde sa zjazd koná. Tam hodinu čakali a potom ich odviezli späť do hotelov, bez toho sa s niekým stretli.

Severokórejskí komunisti majú zjazd, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy