Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
KĽDR vykonala neúspešnú skúšku rakety, tvrdí Soul
Zdielať na

KĽDR vykonala neúspešnú skúšku rakety, tvrdí Soul

PCHJONGJANG/SOUL/WASHINGTON / Severná Kórea podľa Soulu podnikla zjavne neúspešnú raketovú skúšku. Nemenovaní juhokórejskí a americkí predstavitelia uviedli, že neúspešný test sa pravdepodobne týkal nového, ešte neprevereného typu rakety stredného doletu Musudan.

Americké ministerstvo obrany potvrdilo, že severkórejská strela stredného doletu explodovala počas letu. "Išlo o pokus o odpálenie rakety s katastrofálnymi následkami v podobe ohnivej gule," povedal hovorca Pentagonu Jeff Davis. Raketu podľa jeho vyhlásenia nepochybne vystrelili z mobilného odpaľovacieho zariadenia z východného pobrežia KĽDR.

Chrániť spojencov

Americkí oficiálni činitelia odpálenie rakety ostro odsúdili ako porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest vo vyhlásení dodal, že Spojené štáty sú naďalej "silne zaviazané" chrániť svojich ázijských spojencov, predovšetkým Južnú Kóreu a Japonsko.

Rakety Musudan majú údajne dolet 3 000 až 4 000 kilometrov, a sú teda schopné zasiahnuť Južnú Kóreu, Japonsko a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam. Strelu Musudan, ktorá bola prvýkrát predstavená v októbri 2010 na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu, severokórejská armáda ešte nikdy netestovala.

Explodovala vo vzduchu

Juhokórejská agentúra Jonhap uviedla, že strela explodovala vo vzduchu pár sekúnd po odpálení z východného pobrežia krajiny. Agentúra ale súčasne upozornila, že severokórejská armáda má na mobilnom odpaľovacom zariadení pripravenú ešte jednu strelu Musudan, ktorú zrejme chce tiež testovať. Celkovo má krajina podľa agentúry Jonhap najmenej 50 rakiet Musudan, ktoré nesú meno dediny na severovýchode krajiny.

Skúška sa odohrala v čase juhokórejsko-amerických vojenských manévrov. Tie každoročne vyvolávajú hnev Pchjongjangu, ktorý ich považuje za nácvik invázie. Stupňovanie jadrových a raketových skúšok zo strany KĽDR môže súvisieť tiež s blížiacim sa zjazdom severokórejskej vládnej strany, na ktorom chce Kim In-senov vnuk, súčasný severokórejský vodca Kim Čong-un, upevniť svoju moc.

Piaty jadrový test

Podľa expertov na severokórejskú problematiku sa neúspešným odpálením rakety zvýšila možnosť, že KĽDR podnikne piaty jadrový test, možno už behom niekoľkých týždňov. Podľa ich názorov môže KĽDR prikročiť k ďalšiemu jadrovému testu kedykoľvek, akonáhle o tom rozhodne Kim Čong-un.

Severná Kórea pred časom odpálila rakety do vôd pri východnom pobreží Kórejského polostrova, pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy