Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
KĽDR zrejme odpálila ďalšiu raketu, tvrdí Južná Kórea
Zdielať na

KĽDR zrejme odpálila ďalšiu raketu, tvrdí Južná Kórea

SOUL / Severná Kórea zrejme odpálila ďalšiu raketu, uviedla juhokórejská agentúra Jonhap. Podľa nemenovaného juhokórejského činiteľa, na ktorého sa agentúra odvoláva, mohlo ísť o balistickú strelu, ktorá dopadla do vôd pri východnom pobreží KĽDR. Juhokórejské ministerstvo obrany správu nepotvrdilo.

Strelu odpálili z oblasti neďaleko východného pobrežia KĽDR, uviedol predstaviteľ juhokórejskej armády.

Konkrétny druh strely sa podľa neho snaží armád určiť.

Sankcie za jadrovú skúšku

KĽDR v posledných týždňoch testovala sériu striel krátkeho doletu. Podľa analytikov ide o reakciu na prebiehajúce americko-juhokórejské vojenské manévre a na sankcie, ktoré Rada bezpečnosti OSN uvalila na Severnú Kóreu za štvrtú jadrovú skúšku z januára tohto roku.

Pchjongjang túto raketu vypálil iba niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Barack Obama po stretnutí s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje a japonským premiérom Šinzóom Abem počas globálneho summitu o jadrovej bezpečnosti vo Washingtone zdôraznil význam dôsledného uplatňovania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN týkajúcich sa jadrového programu Severnej Kórey. 

Spojené štáty sa s Južnou Kóreou a Japonskom dohodli, že sa budú zasadzovať proti jadrovým provokáciám zo strany KĽDR.

Severná Kórea už pred dvomi týždňami odpálila rakety do vôd pri východnom pobreží Kórejského polostrova, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy