Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Severokórejskí komunisti majú zjazd po 36 rokoch, program je tajný
Zdielať na

Severokórejskí komunisti majú zjazd po 36 rokoch, program je tajný

PCHJONGJANG / V severokórejskej metropole Pchjongjang sa začal zjazd vládnucej Kórejskej strany práce, ktorý je prvý po 36 rokoch. Predpokladá sa, že mladý vodca Kim Čong-un túto príležitosť využije k upevneniu moci, oficiálny program ale nie je známy.

Agentúra AP píše, že približne stovka pozvaných zahraničných novinárov priviezli k dejisku kongresu autobusmi, ale dovnútra ich nepustili. Podľa spravodaja BBC je Kim Čong-un vo vnútri paláca pokrytého červenými vlajkami a portrétmi vodcov.

Kvety a vlajky

Neobvyklý ruch panuje podľa agentúry AP taktiež v uliciach Pchjongjangu. Ľudia pokladajú kvety na námestiach a ulice sú lemované národnými vlajkami a transparentami s heslami na podporu režimu.

Podľa denníka Wall Street Journal môžeme očakávať, že zjazd bude sprevádzať príslušná pompa, takže zrejme budú konať aj vojenské prehliadky.

Tajný program

Program zjazdu, na ktorom je približne tri tisíc delegátov, je utajený. Experti budú sledovať predovšetkým prípadné odvolania niektorých vysokých činiteľov, možné zmeny vládnej politiky a komentáre týkajúce sa nukleárneho zbrojného programu KĽDR.

Objavili sa aj špekulácie, že by Severná Kórea mohla pri príležitosti zjazdu urobiť ďalší jadrový alebo raketový test, satelitné snímky to zatiaľ nepotvrdzujú.

Niektorí analytici sa domnievajú, že by Kim Čong-un mohol na zjazde oznámiť zásadné reformy severokórejskej ekonomiky a uznať, že jeho krajina musí v tomto smere nasledovať Čínu. Mohol by sa dokonca odkloniť od doterajšej politiky, ktorá stavia na prvé miesto armádu a viac sa sústrediť na občanov.

Naposledy v 1980

Kórejská vládnuca strana, ktorá minulý rok oslávila 70. výročie založenia, usporiadala svoj zatiaľ posledný zjazd v roku 1980, kedy ešte Kim Čong-un nebol na svete. Severokórejský vodca a zakladateľ KĽDR Kim-Ir-sen zvolal stranu preto, aby nechal oficiálne potvrdiť za ďalšieho vodcu svojho syna Kim Čong-ila. Jeho nástupcom sa potom stal súčasný vodca Kim Čong-un.

Ľudia, ktorí z KĽDR utiekli, podľa Wall Street Journal uvádzajú, že členstvo v strane, v minulosti jediná možná cesta k relatívnej prosperite, už nemá takú váhu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy