Skoro jasno
16°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Severná Kórea odsúdila ďalšieho Američana na 10 rokov
Zdielať na

Severná Kórea odsúdila ďalšieho Američana na 10 rokov

PCHJONGJANG / Severná Kórea odsúdila Američana kórejského pôvodu na desať rokov nútených prác za rozvracanie komunistického režimu a vyzvedačstvo. Oznámila to tlačová agentúra Nová Čína.

Verdikt, ktorý nasleduje mesiac po odsúdení iného Američana, padol v čase zvýšeného napätia v regióne, kde sa KĽDR podľa pozorovateľov chystá k ďalšej jadrovej skúške.

Verejné priznanie

Šesťdesiatdvaročný Kim Dong Chul, ktorý bol zadržaný vlani v októbri, sa minulý mesiac verejne priznal ku špionáži pre juhokórejskú tajnú službu, ktorú vraj vykonával s cieľom zvrhnúť režim KĽDR. Takisto vyhlásil, že sa snažil šíriť náboženské myšlienky v Severnej Kórei, prejavil ľútosť nad svojimi "hanebným činmi" a požiadal o odpustenie.

Juhokórejská spravodajská službu k tomu uviedla, že Kimov prípad nijako nesúvisí s jej organizáciou, a odmietla záležitosť ďalej komentovať.

Študent odsúdený na 15 rokov

Komunistická Kórea bežne na tlačových konferenciách necháva zadržaných cudzincov čítať priznanie k najrôznejším "podvratným" činom proti severokórejskému politickému systému.

Vo februári sa takto priznal k závažným protištátnymi zločinom americký študent Otto Warmbier, ktorý bol ďalší mesiac odsúdený na 15 rokov ťažkej práce za mrežami kvôli pokusu ukradnúť plagát s politickou tematikou z hotela v Pchjongjangu.

Americkí tajní agenti

Kim Dong Chul sa narodil v Južnej Kórei a neskôr získal americké občianstvo a dlhodobo žil v štáte Virgínia. Z USA sa odsťahoval v roku 2011 do severokórejského mesta Jang-ťi pri hraniciach s Čínou. Odtiaľ dochádzal za prácou do osobitnej severokórejské ekonomickej zóny Rason, kde pôsobil ako šéf obchodnej a hotelovej spoločnosti.

Vo svojej výpovedi uviedol, že s juhokórejskou spravodajskou službou ho spojili americkí tajní agenti.

Varovanie pred cestou

Severná Kórea zadržala v minulosti niekoľko cudzincov a Spojené štáty a Kanada svojich občanov varovali pred cestami na územie tejto východoázijskej diktatúry. KĽDR sa k podobným krokom uchyľuje zvlášť v čase zvýšeného napätia vo vzťahoch s okolitým svetom a jej počínanie býva považované za snahu vymôcť si ústupky pri vyjednávaní.

Väčšinu odsúdených cudzincov Pchjongjang prepustí skôr, ako uplynie stanovená doba trestu. Často za tým stojí zvýšená diplomatická aktivita Washingtonu.

Návšteva tajných

V novembri 2014 takto Severokórejčania v mediálne ostro sledovanom prípadu prepustili väznených Američanmi Kennetha Baeho a Matthewa Millera potom, čo krajinu navštívil šéf amerických tajných služieb James Clapper.

Severná Kórea prednedávnom pustila na svoje územie redaktorov stanice BBC:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy