Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zbrane zo Slovenska pašovali do Británie, boli rovnaké ako použili teroristi v Paríži
Zdielať na

Zbrane zo Slovenska pašovali do Británie, boli rovnaké ako použili teroristi v Paríži

BRATISLAVA, LONDÝN / Zločinecký gang z Veľkej Británie kúpil zbrane z toho istého obchodu ako teroristi, ktorí útočili v redakcii Charlie Hebdo. S touto informáciou prišiel britský denník The Guardian. Britskej polícii sa totiž podaril veľký úlovok. Zadržali doposiaľ najväčšiu dodávku automatických zbraní na území Británie v histórii. A práve tieto zbrane majú pochádzať zo Slovenska - konkrétne z Partizánskeho.

Britskí kriminalisti pri veľkej razii zadržali 22 útočných pušiek typu Kalašnikov a 9 samopalov typu Škorpión a 1500 zásobníkov streliva. Podľa britského denníka The Guardian išlo o najväčší dodávku zbraní, akú kedy britská polícia zmarila. Pri razii zadržali štyrikrát viac palebnej sily, aká bola použitá pri teroristických útokoch v Paríži. Na túto správu upozornil ako prvý DenníkN.

Zbrane sa podľa britského denníka The Guardian dostali do Veľkej Británie zo Slovenska cez územie Francúzska a následne aj cez prieliv La Manche na motorovom člne, ktorý potom zakotvil v britskom Kente minulý rok v auguste. Na britskej pevnine už na nich čakala polícia, ktorá predtým sledovala zašifrovanú komunikáciu skupiny.

Zabránili tragédii

Britská polícia a protiterorističtí experti sa dlhodobo obávajú, že kriminálne gangy by mohli dodať teroristom zbrane a tí ich potom použijú k útoku v Británii. "Môžeme len špekulovať o tom, že niektoré tieto zbrane by boli predané komukoľvek, kto by za ne zaplatil požadovanú cenu. Nemám ale pochybnosti o tom, že sme ochránili verejnosť a zachránili životy," povedal Lewin. Hlavným motívom gangu bolo podľa neho povýšiť sa z lokálnych zločincov na medzinárodných gangstrov a pochopiteľne tiež kvôli peniazom.

Podľa britskej Národnej kriminálnej agentúry si britskí gang tieto "expanzné zbrane" kúpil z rovnakého zdroja ako zbrane, ktoré použili teroristi pri útokoch v Paríži v januári 2015 - a teda v slovenskej firme AFG v Partizánskom, píše Guardian. Slovenskí predstavitelia ale správy o použití zbraní zo Slovenska pri teroristických útokoch už skôr popreli. Expanzné zbrane sú znefunkčnené zbrane, ktoré majú v hlavni oceľové kolíky, ktoré tak zabraňujú použitiu ostrých nábojov. 

Pašovanie zbraní

Policajti zatkli dvoch poprepredných členov organizovaného gangu so sídlom v Kente 25-ročného Harryho Shillinga a 30-ročného Michaela Defrainea. Súd v Londýne ich odsúdil za pašovanie strelných zbraní a sprisahania s s cieľom vlastniť strelné zbrane s úmyslom ohrozenia života. Traja ďalší členovia tejto skupiny sa tiež priznali z účasti na pašovaní. Všetkým piatim zadržaným mužom teraz hrozí doživotie, súd bude rozhodovať 13. mája.

Prokurátor Duncan Atkinson pred trestným súdom v Londýne povedal, že tieto strelné zbrane pašované gangom do Veľkej Británie, boli schopné spôsobiť krviprelievanie v desivom meradle.

"Zbrane, ktoré boli použité pri teroristických útokoch na redakciu Charlie Hebdo v Paríží, sú až zarážajúce podobné. Pochádzajú z toho istého zbroja, z rovnakej krajiny, dopravili ich do Británie rovnakým spôsobom a taktiež boli deaktivované a aktivované tou istou metódou," vysvetľuje Rob Lewin vedúci špecializovaných operácií z Národnej kriminálnej agentúry.

Aktivácia zbraní

Zbrane, ktoré kúpili muži legálne na Slovensku, následne nezákonne reaktivovali odstránením oceľového kolíka z hlavne a tak ich zmenili na smrtiace zbrane. Obchod zo zbraňami na Slovensku je predmetom mnohých vyšetrovaní kriminálnych a protiteroristických organizácií v Európe, vrátane vyšetrovania islamistických teroristických útokoch v Paríži v novembri minulého roka, pri ktorých zomrelo 130 ľudí.

AFG podľa denníka N uviedla, že do minulého leta, kedy ešte na Slovensku platil starý zákon o zbraniach, nemohla žiadnemu cudzincovi brániť v tom, aby v jej obchode nakúpil expanzné zbrane, teda zbrane upravené tak, aby sa z nich dalo strieľať len slepými nábojmi. Ministerstvo vnútra potom zákon zmenilo a podmienky nákupu sprísnilo. "V AFG hovoria, že od tej doby k nim cudzinci prestali chodiť úplne. Expanzné samopalmi si totiž teraz ľahšie kúpi v susednom Česku alebo v inej krajine".

Hovorca slovenského tajnej služby, ktorého oslovil slovenský Denník N, nespresnil, či na zadržanie Britov spolupracoval aj jeho úrad. Vylúčil však, že by mu spomínaná transakcia unikla, pretože tejto problematike sa podľa neho tajná služba venuje už dlhšiu dobu.

Pozrite si rozhovor s majiteľom obchodu zo zbraňami v Partizánskom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy