Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Česi zadržali na hraniciach Francúzov, so zbraňami zo Slovenska
Zdielať na

Česi zadržali na hraniciach Francúzov, so zbraňami zo Slovenska

BRATISLAVA/PRAHA / Česká polícia zatkla v tomto roku v apríli na česko-slovenských hraniciach dvoch mužov s francúzskymi dokladmi a autom plným zbraní. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Policajná hliadka zastavila automobil so zbraňami neďaleko hraničného prechodu so Slovenskom. Zadržala pri tom dvoch mužov francúzskej národnosti, na ktorých bol tento rok v júni podaný návrh na vznesenie obžaloby.

"V aute sme našli zbrane, u ktorých vzniklo podozrenie, že ich dovoz podlieha povoľovaciemu režimu. Zadržali sme dvoch mužov cudzej štátnej príslušnosti, na ktorých sme v júni podali návrh na podanie obžaloby," potvrdil informácie hovorca zlínskych policajtov Petr Jaroš.

Expanzné zbrane

Zatknutí cudzinci, ktorí si vypočuli obžalobu z "nedovoleného ozbrojovania" a "vykonania zahraničného obchodu s vojenským materiálom bez povolenia", nakúpili zbrane na Slovensku.

"Išlo o expanzné zbrane. Boli znehodnotené, ale každý štát má na to inú legislatívu," poznamenal hovorca protimafiánskeho útvaru Pavel Hanták. Upravené majú byť tak, aby z nich bolo možné strieľať len slepými nábojmi. 

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Malé úpravy

Na Slovensku sa ale predávajú aj samopaly, ktorými sa dá po malých úpravách opäť zabíjať, píšu Lidovky.cz.

Tieto informácie majú kriminálne i teroristické kruhy. Potvrdilo sa to aj tento rok v januári pri útoku na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo, kedy útočníci strieľali z dvoch "slovenských" kalašnikovov. Malo pritom ísť o znovuoživené expanzné zbrane.

Prísnejšia legislatíva

V júli tohto roku sa ale legislatíva na Slovensku sprísnila. "U všetkých sme obmedzili internetový predaj. Vyžadujeme registráciu pri predaji a potvrdenie z krajiny, kam sa predáva," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Minister vnútra i predseda vlády sa ale zhodujú v tom, že v prípade potreby je možné našu legislatívu v súvislosti so zbraňami ešte viac sprísniť.

Naše orgány pracujú aj na tom, aby zabránili pašovaniu zbraní a ich predávaniu na čiernom trhu. "Máme rozrobené viaceré akcie. Takže sú viac-menej vystopovateľné. Chceme, aby sa to dalo vylúčiť úplne," dodal Kaliňák.

Česi zadržali Francúzov, ktorí mali zbrane zo Slovenska, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy