Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rok po teroristickom útoku na Charlie Hebdo vyšlo špeciálne vydanie časopisu
Zdielať na

Rok po teroristickom útoku na Charlie Hebdo vyšlo špeciálne vydanie časopisu

PARÍŽ / Rok po teroristickom útoku na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v stredu vyšlo špeciálne číslo týždenníka. Okrem kresieb súčasných karikaturistov obsahuje aj diela piatich autorov zastrelených pri atentáte.

Vlani 7. januára bratia Said a Chérif Kouachiovci zabili v redakcii a jej blízkosti 12 ľudí, ďalších päť obetí si vyžiadali následné teroristické útoky v Paríži a okolí.

Dvojité vydanie s 32 stranami namiesto obvyklých 16 sa predáva na stánkoch nielen vo Francúzsku, ale po celom svete. Napríklad v Nemecku bude k dispozícii 50 000 a v Belgicku 40 000 výtlačkov. Celkom vyšlo takmer milión výtlačkov časopisu.

Vrah na úteku

Na titulnej strane je zobrazený kresťanský Boh s krvou potretými končatinami a fúzmi a so zbraňou na chrbte. Titulok pod názvom časopisu hlási: "Rok potom: Vrah je stále na úteku." Kritike náboženstva i náboženského fanatizmu sa venujú aj ďalšie kresby a karikatúry špeciálneho vydania.

"Nemyslím si, že sa niečo od 7. januára zmenilo až na prázdnotu, ktorú trpíme," uviedol redaktor časopisu Gérard Biard pri príležitosti prvého výročia útoku na redakciu. "Chýbajú nám ľudia, priatelia, ich talent, ale pokúšame sa udržať si rovnakého ducha. Myslím, že sa nám to darí," dodal.

Každý týždeň sa predá v stánkoch približne 100 000 výtlačkov časopisu Charlie Hebdo, z toho približne 10 000 v zahraničí. Ďalších asi 183 000 výtlačkov dostávajú do schránok predplatitelia.

Milióny výtlačkov

Týždeň po atentátoch v redakcii zverejnil Charlie Hebdo vydanie "preživších" s karikatúrou proroka Mohameda a nápisom "Všetko je odpustené" na titulnej stránke. Tohto čísla sa po celom svete predalo zhruba 7,5 milióna výtlačkov. Pred atentátom vychádzal týždenník v náklade 30 000 výtlačkov.

V utorok odhalil v ulici Nicolas-Appert pri bývalom sídle satirického časopisu francúzsky prezident François Hollande pamätnú dosku s menami všetkých obetí útoku na redakciu a nápisom "Na pamiatku obetí teroristického útoku proti slobode slova".

Čoskoro po ceremónii musela byť však doska znovu zahalená, lebo meno jedného z karikaturistov bolo napísané chybne. K výmene dosky dôjde v priebehu pár dní, ubezpečila vzápätí starostka Paríža Anne Hidalgová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy