Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Charlie Hebdo opúšťa najznámejší karikaturista, nezvláda smrť kolegov
Zdielať na

Charlie Hebdo opúšťa najznámejší karikaturista, nezvláda smrť kolegov

PARÍŽ / Karikaturista Rénald "Luz" Luzier, jeden z preživších členov pôvodnej redakcie satirického časopisu Charlie Hebdo, končí. Prácu v redakcii považuje po smrti svojich kolegov za neúnosnú. Pre časopis pracoval 23 rokov.

"Je to veľmi osobné rozhodnutie," priznal Luz v rozhovore pre denník Libération

"Je pre mňa ťažké tvoriť k aktuálnym témam," vysvetlil dôvod svojho odchodu a dodal, že nemá o ne dostatočný záujem. Už v apríli oznámil, že nebude kresliť kontroverzné karikatúry Mohameda, pretože ho táto postava omrzela.

Práve on je najznámejším z členov redakcie, ktoré prežili januárové útoky islamistov, pri ktorých zahynulo12 ľudí. 

Je autorom prvej titulky magazínu po tragickej udalosti, na ktorej bol znázornený plačúci prorok Mohamed s nápisom Je suis Charlie (Ja som Charlie). Práve táto veta sa stala symbolom solidarity s obeťami. Pri obrázku bol komentár: "Všetko je odpustené".

Luz priznal, že sa pre neho stala práca v časopise neúnosnou. "Každé vydanie je utrpením, pretože ostatní nežijú," povedal.

"Tráviť bezsenné noci vyvolávaním mŕtvych a premýšľaním, čo by Charb, Cabu, Honoré, Tignous spravili, je vyčerpávajúce," priznáva karikaturista s odvolaním na mŕtvych kolegov.

Kde skončia peniaze?

Luz tvrdí, že časopisu chýbajú karikaturisti. "Mnohí ma presviedčajú,aby som ostal, ale zabúdajú na to, že mi chýba inšpirácia," hovorí.

Redakcia Charlie Hebdo stále nevyriešila otázku, čo urobí s peniazmi, ktoré získala darom a predajom miliónov výtlačkov po útoku. Niektorí redaktori obvinili vedenie, že netransparentne informuje o svojich plánoch.  

To oznámilo, že darované peniaze poputujú pozostalým po obetiach útoku zo 7. januára.

Útočníci na Charlie Hebdo mali mať zbrane zo Slovenska. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy