Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Charlie Hebdo dorazil na Slovensko, ľudia boli sklamaní
Zdielať na

Charlie Hebdo dorazil na Slovensko, ľudia boli sklamaní

BRATISLAVA / Najnovšie vydanie satirického týždenníka Charlie Hebdo dorazilo už aj na Slovensko. Podobná hystéria ako v Paríži sa však nekonala. K výtlačkom bez rezervácie by ste sa však nedostali. Na slovenský trh totiž prišlo iba sto kusov. Vo Francúzsku stál jeden výtlačok tri eurá, u nás šesť.

Na dotlač týždenníka Charlie Hebdo čakali ľudia vo viacerých európskych mestách. Dlhé rady sa pred otvorením obchodov tvorili napríklad v Kodani, Barcelone alebo Londýne.

Na Slovensku vládla komornejšia atmosféra. Prví záujemcovia - skupina ôsmich ľudí - čakala pred obchodom krátko pred jeho otvorením o siedmej ráno. Zapísať sa však mohli iba na čakaciu listinu. Samotný predaj začal krátko po jedenástej hodine.

SITA


O prvé výtlačky týždenníka Charlie Hebdo bol veľký záujem. Šancu získať ich mali iba tí, ktorí si ich rezervovali vopred.

"Je to pre mňa prejav úcty,"
vysvetlil jeden z kupcov dôvod kúpy.

Sklamaní kupujúci

Nie všetci však vedeli, že si môžu rezervovať týždenník vopred. Charlie Hebdo si mohlo kúpiť iba prvých šesťdesiat ľudí na zozname. Pozrite si reportáž:


Viacerí tak odchádzali poriadne sklamaní.  Chodil som sa sem pýtať tri dni a nikto mi nepovedal, že sa treba zapísať na zoznam. Je mi z toho zle," povedal jeden nešťastný Američan. Podobne na tom boli aj iní. "Nepochodil som, boli tam objednávky. Prišiel som až z Trnavy kvôli tomu," povedal jeden.

Sto kusov

Na Slovensko sa dostalo spolu sto kusov výtlačkov. Okolo desať poskytol distribútor francúzskej ambasáde. Tam ich využijú len na profesionálne účely a pár poskytli francúzskemu inštitútu.

SITA


Tí, ktorí si nestihli kúpiť týždenník, si ho tak na inštitúte budú môcť prezrieť. Ďalších dvadsať kusov začne predávať distribútor v sobotu v Košiciach.

Ďalšiu časť toho nákladu nákladu venoval na benefičnú akciu, ktorá sa koná v nedeľu. Výťažok pôjde redakcii do Francúzska.

A keďže záujemcov o Charlie Hebdo pribúda, distribútor už objednal ďalšie výtlačky, ktoré by vraj mali doraziť na Slovensko koncom budúceho týždňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy