Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Francúzi odhalili dosku pri Charlie Hebdo, v mene jednej obete urobili chybu
Zdielať na

Francúzi odhalili dosku pri Charlie Hebdo, v mene jednej obete urobili chybu

PARÍŽ / Francúzsky prezident François Hollande si v utorok uctil pamiatku 17 obetí teroristických útokov z minuloročného januára. Odhalil predovšetkým tri pamätné dosky, ktoré pripomínajú atentát na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo, zabitých policajtov, ktorí sa útočníkov snažili zastaviť, a útok na košer lahôdky na východe Paríža.

Hollandeho pri pietnom akte sprevádzal premiér Manuel Valls, starostka paríža Anne Hidalgo i pozostalí mnohých obetí. Doska pripomínajúca obete útokov bratov Saida a Chérifa Kouachiových v redakcii satirického časopisu charlie Hebdo, ktorú prezident odhalil na ulici Nicolas-Appert pri bývalom sídle satirického periodika, nesie nápis "na pamiatku obetí teroristických útokov proti slobode slova".

Chyba v mene

Okrem nápisu sú na doske vyryté tiež mená všetkých obetí. Pre chybu v mene Georgesa Wolinského, jedného zo zabitých karikaturistov, ale bola doska hneď po ceremónii opäť zahalená. Podľa starostky Anne Hidalgo by malo k jej výmene dôjsť najneskôr do 48 hodín.

Neďaleko redakčnej budovy si prítomní uctili pamiatku Ahmeda Merabeta, ktorého islamisti zabili pri úteku z miesta činu. Na chodníku, na ktorom moslimský policajt podľahol svojim zraneniam, nasprejovali nápis Je suis Ahmed vo farbách francúzskej trikolóry, teda v červenej, bielej a modrej farbe. Symbolom solidarity s obeťami útoku sa pred rokom stal slogan Je suis Charlie (Som Charlie).

Štyri obete z lahôdok

Neskôr prezident odhalil tretiu pamätnú dosku pripomínajúcu štyri obete z košer lahôdok neďaleko Porte de Vincennes, kde zabíjal Amédy Coulibaly. Táto doska nesie nápis "na pamiatku obetí antisemitistického atentátu".

Okrem ľudí v redakcii časopisu a okolí a v košer lahôdkach zabili islamisti počas troch dní tiež policajtku na parížskom predmestí Montrouge. Na jej počesť odhalia pamätnú dosku v sobotu.

Vo Francúzsku odhalili pamätné dosky pre obete teroristických útokov z minuloročného januára, pozrite si video:

Vdova po policajtovi, ktorý chránil šéfredaktora časopisu Charlie Hebdo Stéphanea Charbonniera, medzitým podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za zabitie z nedbalosti. Podľa Indrig Brinsolaro zanedbala tajná služba Charbonnierovu ochranu. Jej manžel údajne na nedostatky v bezpečnostných opatreniach dlhodobo upozorňoval.

Týždeň pietnych akcií

Dnešnou spomienkou začal týždeň pietnych akcií k výročiu teroristických útokov, ktoré v nedeľu vyvrcholia zhromaždením na námestí Republiky. Na ňom si prítomní pripomenú tiež 130 obetí novembrových parížskych atentátov. Opäť sa ceremónie zúčastní aj Hollande a rocker Johnny Hallyday zaspieva pieseň Un dimanche de janvier (Jedna januárová nedeľa). Pripomínať má manifestáciu obyvateľov na dôkaz ich neústupnosti pred terorom.

v stredu vyjde zvláštne číslo týždenníka Charlie Hebdo s obrázkami zastrelených karikaturistov i súčasných autorov. K dispozícií bude takmer milión výtlačkov.

Francúzi na jednej z dosiek urobili chybu v mene obete, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy