Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Islamský štát uniesol 300 ľudí z cementárne, tvrdí sýrska vláda
Zdielať na

Islamský štát uniesol 300 ľudí z cementárne, tvrdí sýrska vláda

DAMAŠK / Nezvestných pracovníkov cementárne severne od Damašku uniesli radikáli z Islamského štátu, potvrdila vo štvrtok sýrska štátna televízia. Ich počet zároveň upresnila na tri stovky.

Zamestnanci cementárne sú nezvestní od pondelkových bojov severne od Damašku, kedy Islamský štát zaútočil na Dumajr, ktorý leží asi 40 kilometrov severovýchodne od metropoly. 

"Stratili sme v pondelok kontakt s 250 robotníkmi cementárne Bádija a nevieme, kde sú," povedal člen vedenia podniku agentúre AFP. Príbuzní sa obávali, že zamestnancov uniesli, čo neskôr úrady potvrdili.

Dobytá Palmýra

Sýrska armáda 27. marca oslobodila Palmýru, ktorá od minuloročného mája bola tiež v rukách Islamského štátu. Guvernér provincie Homs, kde Palmýra leží, vo štvrtok povedal, že sa ľudia, ktorí utiekli, budú môcť od soboty začať vracať. Obytná časť mesta leží mimo historickú a je podľa svedkov veľmi zničená.

"Autobusy s prvými občanmi Palmýry odídu v sobotu a ľudia sa môžu nechať pre návrat registrovať odo dneška," povedal agentúre AFP zástupca úradu homského guvernéra. Podľa neho je v troskách 45 percent obytnej časti, ale pozitívne vraj je, že sa podarilo odstrániť všetky míny, ktoré za sebou Islamský štát zanechal.

Zvážanie obyvateľov

Autobusy budú ľudí zvážať z mesta Homs. Pred začiatkom sýrskej vojny Palmýru obývalo 50 000 až 70 000 ľudí, v čase, keď mesto ovládal Islamský štát, tam žilo len 15 000 občanov.

Na odmínovaní mesta sa tiež podieľala ruská armáda, úrady tento týždeň začali s opravou elektrickej siete.

V čase mieru jazdilo historické skvosty Palmýry obdivovať ročne 150 000 turistov. Islamský štát považuje spodobňovanie zvierat a ľudí za modloslužobníctvo a na územiach, ktoré ovládol sochy ničí. V Palmýre radikáli použili výbušniny na zničenie dvoch hlavných chrámov Belova a Baal-Šaminova.

Prímerie

V Sýrii platí od konca februára prímerie, ktoré sa nevzťahuje na radikálne skupiny. Boje proti nim pokračujú a sú zvlášť silné v oblasti Halabu na severe krajiny.

Sýrska armáda tam bojuje proti členom radikálnej skupiny An-Nusra. Jej členovia v utorok zostrelili vojenské lietadlo a An-Nusra zajala pilota, ktorý sa katapultoval.

Radikáli v stredu tiež ostreľovali kurdskú časť mesta Halab a zabili tam 18 civilistov, medzi nimi deti a tehotnú ženu.

Islamský štát v stredu oznámil začatie útokov na lokality severovýchodne od Damašku. Zameral sa na elektráreň a na vojenské letisko v Dumajre.

Takto Islamský štát ničil pamiatky v Palmýre:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy