Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Palmýre našli masový hrob s pozostatkami ľudí, ktorých zabili radikáli
Zdielať na

V Palmýre našli masový hrob s pozostatkami ľudí, ktorých zabili radikáli

DAMAŠK / Masový hrob s pozostatkami 42 osôb, civilistov a vojakov zavraždených islamskými radikálmi objavili v sýrskej palmýre. Agentúre AFP to povedal nemenovaný vojenský zdroj a informáciu potvrdila tiež sýrska štátna agentúra SANA.

Mesto po desiatich mesiacoch vlády Islamského štátu pred týždňom dobyli vládne sily.

"Armáda objavila v piatok ráno hrob s pozostatkami 24 civilistov, vrátane troch detí, a 18 vojakmi," uviedol zdroj agentúre AFP. Ako upresnil, obete boli "sťaté alebo zastrelené" islamskými radikálmi.

Počas svojej okupácie Palmýry zavraždili radikáli z Islamského štátu najmenej 280 ľudí, povedal agentúre AFP šéf exilovej sýrskej monitorovacej organizácie SOHR Abdar Ramí Rahmán.

Pod nadvládou radikálov

Radikáli z Islamského štátu ovládali historickú Palmýru od vlaňajšieho mája. Minulú nedeľu mesto ovládli sýrske jednotky za pomoci ruského letectva. Vzácne pamiatky sú ťažko poškodené, podľa prvých správ ale menej, než odborníci očakávali. Sýrske úrady odhadujú, že obnova palmýrskych pamiatok potrvá až päť rokov.

Pred porážkou ale Islamský štát zamínoval celé mesto vrátane obytných štvrtí a historickej časti. Podľa správ agentúry AP bola Palmýra v piatok úplne vyľudnená, pretože jej zostávajúci obyvatelia utiekli, keď sýrska armáda pred mesiacom začala svoju ofenzívu. V uliciach bolo vidieť len vládnych vojakov zneškodňujúcich nálože a novinárov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy