Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sýrski vojaci vyhnali Islamský štát z Palmýry, zabili viac ako 400 militantov
Zdielať na
Zahraničie

Sýrski vojaci vyhnali Islamský štát z Palmýry, zabili viac ako 400 militantov

PALMÝRA / Sýrske vládne jednotky dobyli celé mesto Palmýra a tvrdia, že z neho vyhnali bojovníkov radikálneho hnutia Islamský štá. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním na štátne médiá a opozičných aktivistov zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva, ktorá situáciu monitoruje z Británie.

Islamisti historické mesto Palmýra ovládali od mája 2015. Sýrsky prezident Bašár Asad zisk kontroly nad mestom označil za dôležitý úspech. Ide podľa neho o dôkaz, že stratégia sýrskej armáda a ich spojencov boji s terorizmom funguje.

Podľa jedného zo sýrskych generálov je dobytie Palmýry veľkou ranou pre Islamský štát a znamená začiatok jeho pádu. Sýria chce teraz získať kontrolu nad dvomi baštami islamistov: mestá Rakka a Dajr az-Zaur.

"Armáda po tvrdých nočných bojoch prevzala kontrolu nad celým mestom Palmýra vrátane starobylej oblasti a obytnej časti mesta. Džihádisti sa stiahli," citovala agentúra AFP nemenovaný sýrsky vojenský zdroj.

Dobrá stratégia

Podľa SOHR sa ešte v nedeľu ráno stále ozývala streľba vo východnej časti mesta v okolí väznice a na letisku. Väčšina radikálov sa ale z Palmýry stiahla. Sýrskej armáde pri trojtýždňovej operácii pomáhalo ruské letectvo. Vojaci sa snažia v meste zneškodniť výbušniny, ktoré tam nastražili islamisti.

"Dnešné oslobodenie historického mesta Palmýra sýrskymi vládnymi jednotkami je dôležitým úspechom a ďalším ukazovateľom úspechu stratégie sýrskej armády a jej spojencov vo vojne proti terorizmu," citovala sýrska štátna televízia prezidenta Asada.

V bitke o Palmýru podľa SOHR zomrelo viac ako 400 bojovníkov Islamského štátu. Ide podľa neho o najväčšiu porážku radikálnej skupiny od roku 2014, kedy na dobytých územiach v Sýrii a Iraku vyhlásila kalifát. Na provládnej strane prišlo o život asi 180 bojovníkov.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že ruské letectvo urobilo v okolí Palmýry 40 náletov, zasiahlo 158 cieľov a zabilo viac ako 100 ozbrojencov.

Zničená budova v Palmýre:

SITA

Prerušené vysielanie

Sýrska štátna televízia v nedeľu prerušila svoj pravidelný program a začala vysielať dokument o Palmýre a jej archeologických pamiatkach. Televízia rovnako divákom ponúkla vlastenecké piesne. "Je desať hodín ráno palmýrskeho času. Toto ráno je víťazné," hlásil televízny hlásateľ.

O niečo neskôr televízia priniesla spravodajstvo reportéra priamo z Palmýry, kde bolo vidieť, ako sa vojaci pohybujú v centre mesta. Zábery rovnako ukázali opustené ulice a niekoľko veľmi poškodených budov.

Podľa nemenovaného sýrskeho generála, ktorého citovala agentúra Reuters, získanie kontroly nad Palmýrou ukazuje, že "armáda a jej priatelia" sú jedinou silou, ktorí je schopná bojovať s terorizmom a vyhladiť ho.

Bezpečnosť a stabilitu v meste sa podarilo nastoliť aj vďaka ruskému a sýrskemu letectvu, dodal. Sýrske a ruské lietadlá údajne mierili aj na utekajúcich islamistov a zasiahli niekoľko ich vozidiel.

Historická časť Palmýry kedysi vyzerala takto:

SITA

Na zozname UNESCO

Sýrska armáda zahájila boj o Palmýru, ktorá patrí na zoznam svetového dedičstva UNESCO 7. marca. Palmýra bola v staroveku významnou zastávkou na trase karaván.

Dnes leží v púšti a je v nej rozsiahle a cenné archeologické nálezisko. Islamský štát archeologickú lokalitu zamínoval a zničil dva chrámy: Belov a Baal-Šaminov.

Pozrite si zábery z Palmýry:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy