Skoro jasno
21°
Bratislava
Prímerie v Sýrii narušil prvý incident, výbuch auta zabil dvoch ľudí
Zdielať na

Prímerie v Sýrii narušil prvý incident, výbuch auta zabil dvoch ľudí

Zdroj: SITA

V Sýrii začalo v piatok o polnoci miestneho času platiť prímerie, ktoré vyrokovali Spojené štáty a Rusko, oznámila agentúra DPA. Veľká väčšina ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii vopred avizovala, že bude dohodnutý pokoj zbraní rešpektovať. Prímerie však narušila explózia auta v centrálnej oblasti Sýrie, pri ktorej zomreli dvaja ľudia a niekoľko ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura krátko pred začiatkom prímeria uviedol, že mierové rozhovory o Sýrii by mohli pokračovať už 7. marca. Tento krok však podmienil tým, že sa dohodnutý pokoj zbraní bude naozaj aj dodržiavať.

"Za predpokladu, že sa zastavenie nepriateľských akcií bude z väčšej časti dodržiavať ... a že budú v nezmenšenej miere pokračovať dodávky humanitárnej pomoci, mám v úmysle znovu zvolať vnútrosýrske rozhovory na pondelok 7. marca," vyhlásil de Mistura.

Podľa jeho slov bude pre ďalší vývoj kľúčové to, ako bude vyzerať prvý deň dohodnutého prímeria. Vyzval preto všetky zúčastnené strany na maximálnu zdržanlivosť.

Prvý incident

Explózia auta s trhavinami pri vjazde do mesta Salamina v centrálnej oblasti Sýrie, ktoré je pod kontrolou vládnych síl, zabila dvoch ľudí a niekoľko ďalších zranila. O prvom väčšom incidente od začiatku prímeria informovali štátne televízie a agentúra SANA. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Do výbuchu v Salamíji boli hlásené boli iba izolované prípady streľby.

Prímerie vstúpilo do platnosti v piatok o 23:00 SEČ. Dovtedy podľa SOHR na väčšine územia západnej Sýrie zúrili boje, ktoré potom ale v mnohých oblastiach utíchli. "V Damasku a jeho okolí po prvýkrát za niekoľko rokov zavládol pokoj," uviedol riaditeľ SOHR Rami Abdar Rahmán. Upozornil však, že krátko po vyhlásení prímeria bola počuť streľba v meste Halab. Došlo vraj tiež k výbuchom v provincii Homs, ich príčina však nie je známa.

Rozolúcia

Bezpečnostná rada OSN v piatok večer jednomyseľne prijala rezolúciu podporujúcu dohodu o prímerí. Rezolúcia požaduje, aby pokoj zbraní rešpektovali všetky strany sýrskej občianskej vojny.

K prímeriu sa zaviazala sýrska vláda aj opozícia, dohoda sa však nevzťahuje na radikálov z Islamského štátu a z frontu An-Nusrat. Zastavenie paľby by okrem iného malo umožniť, aby sa k civilistom dostali potrebné dodávky humanitárnej pomoci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy