Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
USA a Rusko oficiálne oznámili, že v sobotu začne v Sýrii platiť prímerie
Zdielať na

USA a Rusko oficiálne oznámili, že v sobotu začne v Sýrii platiť prímerie

DAMAŠK/NEW YORK / Spojené štáty a Rusko sa dohodli, že prímerie v Sýrii začne platiť v sobotu 27. februára. Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok zverejnilo spoločné rusko-americké vyhlásenie.

Počíta sa v ňom s tým, že prímerie začne platiť v sobotu 00:00 sýrskeho času. Prímerie nezahŕňa radikálne skupiny Islamský štát a frontu An-Nusra a útoky na ne budú pokračovať. Chálid Chúdža zo sýrskej národnej koalície povedal, že prímerie má platiť štrnásť dní a pokiaľ ho budú stranu dodržiavať, môže byť neobmedzene predĺžené.

Dohoda o prímerí

Boje majú zastaviť jednotky sýrskej armády i opozičné skupiny. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dohodu o prímerí označil za znamenia nádeje a vyzval účastníkov konfliktu, aby ju dodržali.

"Ak bude prímerie dodržané, obmedzí sa násilie, bude možné rozšíriť distribúciu humanitárnej pomoci a podporí to politické riešenie," povedal americký minister zahraničných vecí John Kerry.

K dohodnutým podmienkam patrí, že "ukončenie nepriateľských akcií sa vzťahuje na účastníkov sýrskeho konfliktu, ktorí chcú prímerie dodržať". Tieto strany majú do piatkového poludnia oznámiť, že sa k prímeriu pripájajú, a to buď Spojeným štátom, alebo Rusku.

Pokračovanie rokovaní

Pokiaľ sa podarí boje zastaviť, bude možné obnoviť aj prerušené sýrske rozhovory. Prímerie bolo jednou z podmienok sýrskej opozície pre jej účasť v týchto rozhovoroch. Za sprostredkovania OSN sa začali rokovania v Ženeve ešte v januári, ale 3. februára ich splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura prerušil. Opozícia totiž trvala na tom, že nebude rokovať, kým sa v Sýrii bojuje, kým sú mestá obliehané a kým sa k nim nemôže dostať humanitárna pomoc.

Kerry už v nedeľu v Ammáne avizoval, že sa s ruským proťajškom Sergejom Lavrovom dohodli na podmienkach prímeria. Telefonovali si počas víkendu niekoľkokrát a Kerry tiež povedal, že dohodu potvrdia čo najskôr prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin.

Požiadavky sýrskej opozície

Svoje požiadavky na prímerie vopred formulovala ako sýrska opozícia, tak sýrsky prezident Bašár Asad. Opozícia požaduje, aby pokoj zbraní dodržiavali všetky strany, k nim nepatria islamskí radikáli, ktorí sa rozhovorov nezúčastňujú. Majú byť tiež ukončené blokády miest a má dôjsť k prepusteniu väzňov. Asad požaduje poistky, aby teroristi prímerie nemohli využiť na posilnenie svojich pozícií a aby ich spojenci ukončili podporu. Za teroristov Asad považuje všetky strany bojujúce proti sýrskej armáde, teda aj takzvanú umiernenú opozíciu, ktorá nepatrí k islamským radikálom.

Opozičná vyjednávacia komisia, ktorá viedla ženevské mierové rokovania, v pondelok začala hovoriť v Rijáde o svojom prípadnom návrate do Ženevy. Podľa hovorcu budú rijádske rokovania trvať niekoľko dní.

Existuje dohoda

Rijád Hidžáb, ktorý je koordinátorom opozície, potvrdil, že dohoda o dočasnom zastavení bojov existuje. Povedal, že povstalci "v princípe" s dohodou súhlasia. Vyzval Rusko, Irán a sýrsku vládu, aby zastavili útoky, ukončili blokády miest a aby vláda prepustila väzňov.

De Mistura zdelil, že tento týždeň bude rozhodujúce pre diplomatické úsilie zastaviť boje. Ani on ale nevyjasnil detaily prímeria.

Boje v Sýrii pokračujú. Islamský štát sa podľa pondelňajších správ snaží prerušiť sýrskym oddielom zásobovaciu trasu južne od mesta Halab. hnutie síce ohlásilo, že sa mu to podarilo, vláda ale tvrdí, že útok Islamského štátu odrazili. Armáda sa snaží dobyť východnú časť Halabu, ktorý drží opozícia. Boje trvajú niekoľko týždňov a mnoho civilistov pred nimi utieklo k tureckej hranici.

V Sýrii začne v sobotu platiť prímerie:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy