Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Medzinárodná skupina chce začať s prímerím v Sýrii, plán nezahŕňa ISIS
Zdielať na

Medzinárodná skupina chce začať s prímerím v Sýrii, plán nezahŕňa ISIS

MNÍCHOV / V Sýrii by malo do týždňa začať prímerie. Do krajiny by tiež mali zaslať rozsiahlu humanitárnu pomoc. Zhodla sa na tom medzinárodná skupina na štvrtkovom rokovaní v Mníchove.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyhlásil, že tento plán nezahŕňa takzvaný Islamský štát ani ďalšie teroristické skupiny. Podľa jeho nemeckého proťajška Franka-Waltera Steinmeiera sa len v najbližších dňoch ukáže, či budú všetky strany dohodu rešpektovať a či má nádej dostať sa do praxe.

Vyjednávači za stolom

V Mníchove sa vo štvrtok zišli zástupcovia 17 krajín vrátane Spojených štátov a Ruska potom, čo minulú stredu pozastavili mierové rozhovory v Ženeve. V bavorskom veľkomeste mali vyjednávači za cieľ dosiahnuť možnú zhodu na forme a časovom horizonte sýrskeho prímeria.

Podľa Kerryho, ktorý po mnohohodinových rozhovoroch predstúpil pred novinárov, sa dohodli, že sa v priebehu týždňa pokúsia účastníci rokovania zaistiť "ukončenie nepriateľských akcií" v Sýrii a čo najvyššie rozšírenie dodávok humanitárnej pomoci.

Rokovací stôl

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov podotkol, že zaistiť praktické vykonanie tohto plánu bude veľmi obtiažne. Pokiaľ ale všetci zásadní hráči využijú svoj vplyv na tento účel, môže prímerie do týždňa začať, povedal. Ukončením náletov práve ruských lietadiel na Halab podmieňuje sýrska opozícia návrat k rokovaciemu stolu. Ženevské rokovania by podľa Lavrova a ostatných účastníkov mníchovských rozhovorov mali pokračovať v najbližšom možnom termíne.

SITA

Lavrov tiež vyzval k tomu, aby koalícia vedená Spojenými štátmi a s Ruskom viac koordinovali svoje akcie na sýrskom území. "Máme spoločného nepriateľa,"  podotkol. Ruské letecké útoky cielené na Islamský štát a radikálnu skupinu An-Nusra budú podľa neho pokračovať.

Teória v praxi

Moskva podporuje režim Bašára Asada, ktorý chce americká koalícia odstrániť, pretože jeho koniec považuje za hlavnú podmienku mierovej budúcnosti krajiny. Podľa Lavrova je ale ilúziou, že sa s odchodom Asada niečo v krajine zmení k lepšiemu.

Hovorca vyjednávacej komisie sýrskej opozície závery skupiny privítal, uviedol ale že pre návrat opozície k vyjednávaniu bude dôležité ich prevedenie do praxe. "Pokiaľ uvidíme činy a praktické prevedenie dohody, veľmi skoro sa tešíme sa stretnutie v Ženeve," povedal hovorca Sálim Muslát.

Pokračovanie rokovaní

Mierové rozhovory o Sýrii sa začali 29. januára v Ženeve. Zmocnenec pre Sýriu Staffan de Mistura ich ale minulú stredu pozastavil. Prerušenie rozhovorov podľa neho ale neznamená ich zlyhanie. Sýrska vládna delegácia v tejto súvislosti obvinila sýrsku opozíciu, že sa pod tlakom Saudskej Arábie, Kataru a Turecka chcela z rokovania stiahnuť.

OSN vraj preto radšej volila prerušenie rozhovory, aby sa tomuto kroku vyhla. Podľa opozície môže za tento vývoj naopak sýrsky režim. Rozhovory majú pokračovať 25. februára.

V Mníchove rokovali o prímerí v Sýrii, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy