Jasno
13°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Počet obetí v Ankare stúpol na 37, úrady vinia Kurdov
Zdielať na

Počet obetí v Ankare stúpol na 37, úrady vinia Kurdov

ANKARA / Počet obetí nedeľného bombového útoku v Ankare stúpol na 37, oznámil na tlačovej konferencii turecký minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu. Ďalších sedem desiatok zranených ľudí je podľa neho stále v nemocniciach a stav 15 z nich je kritický. Na útoku sa podieľala žena, ktorá bola členkou kurdskej strany PKK, uviedla agentúra Reuters. Úrady nariadili zákaz vychádzania v meste Sirnak.

Minister vnútra Efkan Ala uviedol, že explóziu v centre metropoly spôsobil automobil naložený výbušninami. Úrady z činu podozrievajú separatistov zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), jej zástupcovia však atentát v nedeľu odsúdili.

Idúce auto

Mohutný výbuch otriasol štvrťou Kizilay v nedeľu pred 19:00 miestneho času (pred 18:00 SEČ). Podľa ministra Aly idúce auto naložené trhavinami explodovalo v blízkosti autobusového dopravného uzla, kde v tú dobu na zastávkach čakalo veľké množstvo ľudí.

Na mieste o život prišlo 30 ľudí, ďalšie štyri podľahli svojim zraneniam počas prevozu do nemocnice. Do dnešného rána sa potom počet obetí ešte o tri zvýšil.

Kurdskí radikáli

Polícia okamžite začala intenzívne vyšetrovanie, konkrétnych informácií je ale len veľmi málo. Premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že vláda má poznatky o možných útočníkoch k dispozícii, zatiaľ je vraj ale nechce verejnosti oznamovať. Turecké médiá citovali nemenovaného vládneho predstaviteľa, podľa ktorého zatiaľ všetko ukazuje na to, že za útokom mohla stáť PKK či kurdskí radikáli zo Sýrie.

Turecká armáda dnes oznámila, že jej lietadlá vykonali desiatku náletov na tábory PKK na severe Iraku. Agentúra Anadolu informovala, že polícia zadržala desiatky podozrivých ozbrojencov v juhotureckom meste Adana. Nie je však jasné, či zatýkanie priamo súvisí s nedeľňajším útokom.

Pozrite sa, ako to vyzeralo na mieste nešťastia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy