Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pri bombových útokoch pri Damasku zomrelo najmenej 65 ľudí, prihlásil sa ISIS
Zdielať na

Pri bombových útokoch pri Damasku zomrelo najmenej 65 ľudí, prihlásil sa ISIS

Zdroj: bbc

AMMÁN, BEJRÚT / Bombové útoky v meste Sajjída Zajnab pri južnom okraji Damasku si vyžiadali v nedeľu najmenej 65 mŕtvych a 110 zranených. Agentúra Reuters o tom informuje s odvolaním sa na vyhlásenie sýrskeho ministerstva vnútra. K incidentu sa následne prihlásila sunnitská extrémistická skupina Islamský štát.

Podľa najnovších údajov explodovali v uliciach tohto šiitského predmestia Damasku auto naložené výbušninou a dvaja samovražední útočníci. Jeden zo svedkov uviedol pre spravodajský kanál Ichbáríja, že z trosiek stále vyslobodzujú ľudské telá.

V meste Sajjída Zajnab, ležiacom niekoľko kilometrov južne od centra Damasku, sa nachádza rovnomenná mešita, ktorá je považovaná za najposvätnejšiu šiitskú svätyňu na území Sýrie.

Samovražední útočníci

Sýrska štátna televízia zverejnila zábery z miesta útokov, na ktorých vidieť horiace budovy a zničené vozidlá.

Štátna tlačová agentúra SANA citovala zdroj z rezortu vnútra, podľa ktorého skupina militantov odpálila v Sajjída Zajnab auto naložené výbušninou blízko garáže miestnej verejnej dopravy.Následne sa počas zachraňovania zranených odpálili aj dvaja samovražední útočníci.

Mierové rokovania

Najnovšie teroristické útoky v Sýrii sa odorali v čase, keď tamojšia vláda a povstalci začínajú nové kolo mierových rokovaní v Ženeve pod záštitou OSN. Sýrsky premiér Wáil Halkí vyhlásil, že za výbuchmi v Sajjída Zajnab stoja teroristické skupiny, ktoré sa týmto spôsobom snažia "pozdvihnúť svoju morálku po rade porážok".

Oblasť v okolí mešity Sajjída Zajnab bola dejiskom prudkých bojov v počiatočnej fáze sýrskeho konfliktu, ktorý vypukol v roku 2011. Neskôr ju však začali chrániť sýrske vládne sily a šiitské milície pod vedením Hizballáhu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy