Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Orbán: EÚ by mala vytvoriť obrannú líniu na zastavenie migrantov
Zdielať na

Orbán: EÚ by mala vytvoriť obrannú líniu na zastavenie migrantov

Zdroj: SITA

BUDAPEŠŤ / Európska únia by mala vytvoriť novú "obrannú líniu" na severnej hranici Grécka, pretože dohoda s Tureckom nebude stačiť na zastavenie prílevu státisícov migrantov do Európy, vyhlásil v piatok maďarský premiér Viktor Orbán.

"Myslím si, že ďalšia línia obrany, ktorú potrebujeme vybudovať, leží na severnej hranici Grécka," povedal Orbán pre verejnoprávny rozhlas.

Nemecko, do ktorého za minulý rok prišiel viac než milión migrantov, začalo podľa neho dostávať v poslednom čase "zdravý rozum" a začalo robiť opatrenia na spomalenie ich prílevu. Orbán však tvrdí, že tento problém nevyrieši nič iné ako úplné zastavenie príchodu migrantov.

Zastavenie migrácie

Podľa predsedu maďarskej vlády by Bulharsko, jeden zo severných susedov Grécka, malo byť prijaté do schengenského priestoru - a Macedónsko by malo dostať finančnú podporu a ďalšiu pomoc, aby mohlo posilniť svoju ochranu.

"Je pekné, že Turecko prisľúbilo, že tam bude obranná línia, ale my potrebujeme vybudovať našu vlastnú líniu z našich vlastných zdrojov na severnej hranici Grécka a zastaviť - nie spomaliť - migráciu," dodal Orbán.

Ploty

Maďarsko vlani vybudovalo zábrany na svojich hraniciach so Srbskom a Chorvátskom s cieľom zastaviť príchod migrantov a azylantov unikajúcich pred vojnami a chudobou na Blízkom východe a v Ázii.

Hoci si tým vyslúžilo kritiku partnerov v EÚ, viacero krajín odvtedy zriadilo vlastné bariéry a iné zaviedli kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu, aby sa vyrovnali s prílevom ľudí, konštatuje Reuters.

Výmenou za pomoc so zastavením veľkého prúdu migrantov ponúkla EÚ v októbri Turecku pomoc v možnej výške troch miliárd eur, vyhliadku na zmiernenie vízových obmedzení a oživenie prístupových rozhovorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy