Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Grécka letecká spoločnosť vysadila z lietadla dvoch Arabov, báli sa ich
Zdielať na

Grécka letecká spoločnosť vysadila z lietadla dvoch Arabov, báli sa ich

Zdroj: ISIFA

ATÉNY, RAMAHLLÁH / Palestínske vedenie dnes kritizovalo grécku leteckú spoločnosť Aegean, ktorá nechala kvôli protestu izraelských pasažierov vysadiť z lietadla dva Arabmi. Ponúkla im síce ubytovanie a odvoz do hotela, kde počkali na budúci let do Tel Avivu, ale podľa generálneho tajomníka Organizácie pre oslobodenie Palestíny Saíb Irikát správania Izraelčanov pripomína najhoršie doby juhoafrického apartheidu.

Palestínske vedenie v stredu kritizovalo grécku leteckú spoločnosť Aegean, ktorá nechala kvôli protestu izraelských pasažierov vysadiť z lietadla dvoch Arabov. Ponúkla im síce ubytovanie a odvoz do hotela, kde počkali na budúci let do Tel Avivu, ale podľa generálneho tajomníka Organizácie pre oslobodenie Palestíny Saíba Irikáta správanie Izraelčanov pripomína najhoršiu dobu juhoafrického apartheidu.

V Juhoafrickej republike bol apertheid, teda politika rasovej oddelenosti oficiálnou štátnou politikou od roku 1948 až do roku 1990. Typický bol práve oddeľovaním belošských a tazkvaných "farebných" obyvateľov v dopravných prostriedkoch.

Necítili sa bezpečne

Incident sa stal v nedeľu na aténskom letisku v lietadle z Atén do Tel Avivu. Spočiatku niekoľko izraelských pasažierov poukázalo na prítomnosť dvoch Arabov a obrátilo sa na posádku s tým, že sa necíti na palube bezpečne. Postupne sa k protestu pripojilo až 70 Izraelčanov a hoci pilot nechcel Arabov vysadiť, oni sami nakoniec súhlasili s tým, že vystúpia a počkajú na ďalší let. Podľa izraelských a gréckych médií mali obaja muži izraelské doklady. Lietadlo odštartovalo s deväťdesiat minútovým meškaním.

"Toto nehorázne správanie Izraelčanov pripomína najhoršie doby juhoafrického apartheidu a nelíši sa od politiky, akú vedie izraelská vláda proti Palestínčanom pod zámienkou zaistenie bezpečnosti. Vyzývame grécku vládu, aby proti rasistickým prejavom zakročila a aby obom pasažierom ponúkla kompenzáciu," uvádza sa vo vyhlásení generálneho tajomníka Organizácie pre oslobodenie Palestíny.

Nikto sa ich nezastal

Niekoľko židovských pasažierov v stredu v izraelských médiách obhajovalo svoju požiadavku. Podľa jedného z nich obaja muži naháňali strach a ľudia sa domnievali, že sú to teroristi. "Mal prenikavý a desivý pohľad," povedal o jednom z Arabov rozhlasu muž, ktorý sa predstavil ako Nisia.

"Máme právo vyjadriť obavy. Nikto nepoukazoval na ich pôvod a nebol rasistický. Vyjadrili sme svoj názor objektívnym spôsobom, rovnako ako keď zbadáte na ulici niečo podozrivého, čo vás znepokojí. V prípade letu nemáte druhú šancu. Nebola to žiadna skupina barbarov a rasistov, ako nás niektorí popisujú. Keby sa, nedaj bože, niečo stalo, ocenili by nás, " povedal Nisia.

Za dôkaz opodstatnenosti požiadavky pasažierov sa vraj dá považovať to, že sa nenašiel nikto, kto by sa dvojice zastal. "Ani jeden z pasažierov sa nezdvihol a nevyjadril opačný názor. To znamená, že všetci pociťovali to isté," povedal Nisia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy