Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Popravili sme britských špiónov, tvrdí Islamský štát v novom videu
Zdielať na

Popravili sme britských špiónov, tvrdí Islamský štát v novom videu

DAMAŠK/LONDÝN / Islamský štát v nedeľu zverejnil nové video, v ktorom oznamuje údajnú "popravu" piatich britských špiónov. V nahrávke sa tiež vyhráža britskému premiérovi Davidovi Cameronovi za jeho podiel na bombardovaní Sýrie. Oznámil to na svojom webe denník The Independent.

V nahrávke, ktorej pravosť nemožno overiť, označuje islamský štát predsedu britskej vlády za imbecila a otroka Bieleho domu.

Pätica mužov oblečených v oranžových kombinézach sa na záberoch "priznáva" ku špionáži v prospech britských spravodajských služieb.

Posolstvo Cameronovi

Desaťminútový klip následne ukazuje "odsúdených", ako pokľaknú pred svojimi piatimi katmi. Maskovaný muž s britským prízvukom vyhlasuje, že britská vláda "špiónov" opustila.

"Toto je posolstvo Davidovi Cameronovi," hovorí terorista do kamery a britského premiéra označuje za imbecila a otroka Bieleho domu.

"Islamský štát jedného dňa napadne vašu krajinu, kde zavládne právo šaría," vyhlasuje muž a odkazuje predsedovi britskej vlády: "Túto vojnu prehráte, ako ste prehrali v Iraku a Afganistane. Tentokrát ale porážku zdedia vaše deti a budú na vás spomínať ako na bláznov, ktorí si mysleli, že môžu s Islamským štátom bojovať".

Propagandistické videoklipy

The Independent upozorňuje, že pravosť videa nemožno nezávislo overiť. S odvolaním sa na blízkovýchodných expertov uvádza, že v poslednom čase sa prudko zvýšil počet podobných propagandistických videoklipov. Došlo k tomu najmä potom, čo teroristi stratili iracké mesto Ramádí.

Zostrih starých a nových záberov a horúčkovitá aktivita na poli propagandy je podľa odborníkov snahou odviesť pozornosť od vážnych porážok, ktoré Islamský štát utrpel na bojisku.

Islamský štát sa snaží o šírenie strachu, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy