Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Islamský štát zničíme, sľúbil Barack Obama Američanom
Zdielať na

Islamský štát zničíme, sľúbil Barack Obama Američanom

SAN BERNARDINO / Americký prezident Barack Obama vystúpil s mimoriadnym prejavom k národu, v ktorom občanov ubezpečil, že urobí všetko pre ich ochranu. Stalo sa tak pár dní potom, ako v kaliforskom meste San Bernardino americký moslim Syed Rizwan Farook a jeho pakistanská manželka zastrelili na vianočnom večierku 14 ľudí.

"Hrozba terorizmu je reálna, ale mu ju prekonáme. Zničíme Islamský štát a všetky ostatné organizácie, ktoré sa nám snažia ublížiť," vyhlásil na úvod 15-minútového prejavu vysielaného televíziami z Oválnej pracovne Bieleho domu.

Úspech nebude závisieť od "silných slov", ale od silných a rozumných činov, dodal.

Masová vražda

Farook a jeho manželka Tashfeen Malik, ktorí 2. decembra zastrelili na vianočnom večierku v domove sociálnych služieb 14 ľudí, sa podľa Obamu zrejme radikalizovali, ale nepatrili k žiadnej organizovanej teroristickej skupine.

Ich konanie označil za jednoznačný teroristický čin, ktorého cieľom bolo zabiť nevinných ľudí.

Prísnejšia kontrola

Obama po tragédii opäť vyzval Kongres na prísnejšiu kontrolu zbraní, aby sa sťažil prístup k účinným útočným zbraniam, aké mali útočníci v Kalifornii a aby sa k nim nemohli dostať osoby, ktoré majú zákaz cestovať komerčnými letmi do USA.

Kongres vyzval aj na sprísnenie vízových pravidiel a schválenie novej autorizácie pre vojenské operácie v Iraku a Sýrii, o ktorú požiadal v minulom roku.

Prenasledovanie teroristov

Obama zdôraznil, že americká armáda bude aj naďalej prenasledovať teroristov všade, kde bude treba, pričom v Iraku a Sýrii bude v boji proti Islamskému štátu spolupracovať s lokálnymi partnermi.

Odmietol ale zapojiť USA do dlhodobej a nákladnej pozemnej vojny, akými boli tie v Iraku a Afganistane. Namiesto toho budú pokračovať nálety a operácie špeciálnych síl. "Som presvedčený, že táto misia bude úspešná, pretože sme na správnej strane dejín," vyhlásil Obama.

Vojna proti terorizmu vstúpila podľa prezidenta USA v ostatných rokoch do novej fázy, v ktorej sú tajné služby lepšie pripravené predchádzať rozsiahlym organizovaným útokom, akým bol 11. september 2001, teroristi preto začali vykonávať menšie útoky, ktoré sú v Spojených štátoch bežné.

"Vidíme rastúce snahy teroristov otráviť myseľ ľudí, akými boli útočníci na Bostonský maratón a zabijaci zo San Bernardina," povedal Obama.

Zároveň vyzval Američanov, aby nepodľahli ideológii Islamského štátu a nedémonizovali milióny moslimov žijúcich v USA.

Toto sú páchatelia masovej vraždy v Kalifornii. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy