Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
FBI vyšetruje streľbu v Kalifornii ako teroristický útok
Zdielať na

FBI vyšetruje streľbu v Kalifornii ako teroristický útok

SAN BERNARDINO / Tlačová agentúra Aamak, blízka extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), tvrdí, že stredajší útok v Kalifornii spáchali stúpenci IS. Podľa amerických vyšetrovateľov však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by dvojica páchateľov útoku bola napojená na Islamský štát, informovala agentúra Reuters

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) oznámil, že začal celý prípad oficiálne vyšetrovať ako teroristický útok.

Ozbrojený moslimský pár v noci zo stredy na štvrtok zastrelil v domove sociálnych služieb v meste San Bernardino 14 ľudí a ďalších 21 zranil. Oboch páchateľov - Sayeda Rizwana Farooka (28) a jeho manželku Tashfeen Malik (27) - na úteku z miesta činu zastrelili.

Uznanie vodcovi

Agentúra AP citovala nemenovaného manažéra Facebooku, podľa ktorého Malik na tejto sociálnej sieti zverejnila odkaz vyjadrujúci uznanie vodcovi IS abú Bakrovi Bagdádímu. Stalo sa tak len niekoľko minút po začiatku útoku, pričom páchateľka použila pseudonym.

Facebook Malik účet odhalil v priebehu štvrtka, zablokoval ho a o jeho obsahu - porušujúcom podmienky spoločnosti - informoval úrady činné v trestnom konaní.

IS o nich netuší

Agentúra Reuters citovala bližšie nešpecifikovaný americký vládny zdroj, podľa ktorého neexistujú dôkazy o napojení páchateľov na zahraničné teroristické organizácie. Podľa uvedeného zdroja Islamský štát pravdepodobne ani nevedel, kto sú Farook a Malik.

Podobné vyjadrenie iného nemenovaného amerického činiteľa priniesla aj agentúra AP. Malik podľa neho síce na Facebooku vyjadrila svoj "obdiv" k Baghdádímu, avšak podľa dostupných informácií sa s ňou žiadne osoby napojené na IS neskontaktovali.

Napojenie na Al-Káidu

Syed Farook, jeden z dvojice strelcov, ktorí v stredu v americkom meste San Bernardino zavraždili 14 osôb a 21 zranili, mal podľa denníka The Los Angeles Times kontakty s osobami pôsobiacimi najmenej v dvoch zahraničných militantných organizáciách vrátane frontu an-Nusra v Sýrii. Ten je odnožou teroristickej siete al-Káida.

Denník, ktorý v noci nadnes citovala agentúra Reuters, viac informácií k tejto skutočnosti bezprostredne neposkytol.

Ak by vyšetrovanie Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) potvrdilo, že masaker bol inšpirovaný islamským extrémizmom, išlo by o najväčší teroristický útok na území USA od 11. septembra 2001, konštatuje agentúra AP.

Pozrite si reportáž o stredajšej streľbe:

Najčítanejšie správy