Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Polícia identifikovala dvoch páchateľov masovej vraždy v Kalifornii
Zdielať na

Polícia identifikovala dvoch páchateľov masovej vraždy v Kalifornii

SAN BERNARDINO / Ozbrojený pár, ktorý v noci nadnes v domove sociálnych služieb v kalifornskom meste San Bernardino zastrelil 14 ľudí, polícia identifikovala ako 28-ročného Sayeda Rizwana Farooka a 27-ročnú Tashfeen Malik.

Oboch páchateľov polícia zastrelila. Farook a Malik boli pravdepodobne snúbenci alebo manželia. Ich šesťmesačné dieťa bolo v čase útoku u starých rodičov.

Šéf polície v San Bernardine Jarrod Burguan uviedol, že štátny zamestnanec Farook, ktorý sa narodil v USA, sa v dome sociálnych služieb zúčastnil na vianočnom večierku, z ktorého odišiel, ale neskôr sa naň vrátil a spustil paľbu na ostatných hostí.

Motív nejasný

Podľa Burguana boli Farook a Malik jedinými strelcami, ktorí sa na masovej vražde v kalifornskom San Bernardine podieľali, pričom motív ich činu zostáva zatiaľ nejasný. Americká polícia oboch podozrivých usmrtila.

Policajti zadržali ešte tretieho človeka, ale nie je jasné, či mal s prípadom niečo spoločné. O situácii v San Bernardine ihneď informovali aj amerického prezidenta Barack Obama. V prvej reakcii pre televíziu CBS uviedol, že Spojené štáty budú bezpečnejšie, ak budú zavedené prísnejšie zákony týkajúce sa držania zbraní.

V kontakte s teroristom

"Zatiaľ nevieme, aké boli motívy strelcov, vieme ale, že existujú určité kroky, ktoré môžeme učinit, aby boli Američania vo väčšom bezpečí," uviedol Obama. "Nikdy by sme si nemali myslieť, že toto je niečo, čo sa deje bežne, pretože v iných krajinách sa to tak často nestáva," dodal.

Televízia CNN s odvolaním sa na policajné zdroje uviedla, že 28-ročný strelec Syed Rizwan Farook bol v kontakte s človekom podozrivým z teroristickej činnosti a že sa v poslednej dobe jeho postoje radikalizovali.

Americká polícia našla v dome dvojice 12 rúrkovitých bomb a 3 000 nábojov. Na mieste, kde zomrelo 14 ľudí, zanechali útočníci tri ďalšie bomby, ktoré zlyhali.

Ide o najhorší prípad tohto druhu, od roku 2012, keď 20-ročný Adam Lanza zastrelil na základnej škole v meste Newton v americkom štáte Connecticut 26 ľudí.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy