Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Islamský štát môže mať vybavenie na falšovanie pasov, vystríhajú Američania
Zdielať na

Islamský štát môže mať vybavenie na falšovanie pasov, vystríhajú Američania

WASHINGTON / Organizácia Islamský štát je schopná vystavovať falošné sýrske pasy s využitím originálnych formulárov. S odvolaním na tajné služby o tom informovala stanica CNN. IS si podľa nej zaobstaral vybavenie, aké používajú sýrske úrady, má k dispozícii tlačiarne aj nevyplnené pasy.

Zdroje CNN tvrdia, že IS má prístup do vládnych budov v Sýrii, kde sú uložené biografické údaje a databáza otlačkov prstov sýrskych občanov, čo zvyšuje riziko ukradnutia totožnosti.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí John Kirby k tomu povedal, že vláda si je vedomá toho, že teroristi môžu mať k dispozícii falošné pasy. "Získali sme informácie, že teroristi môžu falšovať doklady. Samozrejme to berieme vážne," povedal Kirby.

Riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie James Comey v Kongrese povedal, že fakt, že teroristi sú schopní si zaistiť falošný pas, vyvoláva obavy v každom smere.

Islamisti medzi utečencami

IS ovláda časti Sýrie a Iraku a do boja proti nemu sa zapojili desiatky krajín. Panujú obavy, že jeho ľudia sa môžu dostať medzi utečencov, ktorí smerujú už niekoľko mesiacov do Európy.

Americký imigračný úrad potvrdil správu stanice ABC, podle ktorej je možné, že niekto už na falošný pas pricestoval do USA.

Len pred pár dňami polícia obvinila z prevádzačstva Sýrčana Abdula T. a Slovenku Veroniku T., ktorí upravovali pasy a následne ich predávali Sýrčanom. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy