Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Belgická polícia opäť zatýkala, v putách skončili ďalší podozriví
Zdielať na

Belgická polícia opäť zatýkala, v putách skončili ďalší podozriví

BRUSEL / Belgická polícia zatkla ďalších šesť ľudí, ktorých podozrieva z prípravy útokov na niekoľkých miestach Bruselu v čase novoročných osláv. Oznámila to belgická prokuratúra.

Už v utorok skončili vo väzbe z rovnakého dôvodu dvaja ľudia a v stredu radnica pre hrozbu zrušila aj silvestrovský ohňostroj. Prípad nesúvisí s novembrovými útokmi islamských radikálov v Paríži, uviedla prokuratúra.

Razie v Bruseli

Podozrivých zadržali po nedeľňajších a pondelkových raziách, predovšetkým v oblastiach Bruselu a Lutychu. Polícia pritom zabavila výcvikové vojenské uniformy, propagandistický materiál Islamského štátu a počítače. Doteraz ale podľa médií nenašla žiadne zbrane či výbušniny. Sudca ešte vo štvrtok rozhodne, či zadržaní pôjdu do vyšetrovacej väzby.

Tiež v utorok najprv zadržali šesť ľudí, ale štyri po výsluchoch prepustili. Zvyšných dvoch obvinili z podielu na činnosti teroristickej skupiny, verbovania a riadenia teroristov a prípravy atentátov. Podľa polície sú členmi motocyklového klubu Kamikaze Riders (Samovražední jazdci). Súd na nich uvalil väzbu.

"Vyšetrovanie odhalilo hrozbu vážnych útokov, ktorých terčom malo byť niekoľko symbolických miest v Bruseli a ktoré mali byť spáchané v čase voľna na konci roka," povedal v utorok úrad federálneho prokurátora.

Rakúske varovanie

Správy o zatýkaní prichádzajú z Bruselu potom, čo viedeňská polícia v sobotu oznámila, že "spriatelená" spravodajská služba varovala niekoľko európskych metropol pred možnou streľbou či bombovým útokom na prelome starého a nového roka. O ktoré metropoly ide, ale Rakúšania neprezradili.

Varovanie prišlo približne sedem týždňov po útokoch v Paríži, kde islamisti zavraždili na rôznych miestach 130 ľudí a ďalších najmenej 350 zranili. Stopy zaviedli vyšetrovateľov aj do Belgicka, kde niektorí zo skupiny útočníkov žili.

V Bruseli žijú stovky Slovákov. Napätú situáciu v meste po útokoch v Paríži vnímali rôzne. Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy