Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bezpečnostné riziko v zahraničí rastie. Niektoré poisťovne kryjú aj terorizmus
Zdielať na

Bezpečnostné riziko v zahraničí rastie. Niektoré poisťovne kryjú aj terorizmus

BRATISLAVA / Hrozby z teroristických útokov sa stupňujú. Nie je vylúčené, že jedným z cieľov sa stane aj náš región. Na toto riziko už zareagovali aj viaceré poisťovne.

Napriek tomu, že teroristi zatiaľ Slovensko na mape sveta neobjavili, obavy z prípadného útoku už očividne dorazili aj k nám.

"Posledné týždne a mesiace sa na to ľudia intenzívne pýtajú, a preto sme to analyzovali," hovorí produktový manažér Broker Consulting Tomáš Kročian. "Už sa nás to dotýka a už uvažujeme," dodáva psychologička Daniela Mináčová.

Poistenie terorizmu

Hrozba terorizmu sa objavila už aj pri poistnom krytí. Život a zdravie je totiž pre väčšinu Slovákov stále najcennejší majetok. "Obávajú sa ani nie tak o seba, ale o tú ďalšiu generáciu," dodáva psychologička.

Za poistenie účasti na teroristickom útoku nezaplatia Slováci viac, no nie každá poisťovňa toto riziko prepláca.

"V poistných podmienkach mali rovnakú definíciu, ale každá z poisťovní si vykladala podmienku účasti na útokoch rôzne," vysvetľuje Kročian.

Cesty do zahraničia

Ak zvažujete takéto poistenie, dobré je si nielen podmienky podrobne prečítať, ale nechať si ich aj vysvetliť.

Problém môže nastať pri cestách do cudziny. Ideálne je vyhnúť sa takým, ktoré odporúča obísť ministerstvo zahraničných vecí. "Sú to predovšetkým štát, kde zúria ozbrojené konflikty alebo občianske vojny a ohrozenie života a zdravia je vysoké," dopĺňa riaditeľ CK Wanderer Ivajlo Rasovský.

Osobitným prípadom je náhodná udalosť. "Aj poisťovne, ktoré by kryli takéto riziko, nemusia ho kryť alebo ho kryjú len v obmedzenej miere," hovorí Kročian.

Niektoré poisťovne začali kryť aj teroristické útoky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy