Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vyhnite sa problémom. Takto posielajte platby počas sviatkov
Zdielať na

Vyhnite sa problémom. Takto posielajte platby počas sviatkov

BRATISLAVA / Štátne sviatky a dni pracovného pokoja. Pre jedných vytúžené obdobie voľna, no pre iných dni plné stresu. Dokončiť projekty, spracovať úlohy a poslať platby je niekedy takmer nemožné. Ak nestihneme fixné termíny, môžeme sa dostať na list neplatičov, objaviť sa v úverovom registri či v najhoršom prípade dokonca čeliť exekúcii. Aby sme sa týmto problémom vyhli, zisťovali sme kedy a ako je možné cez sviatky posielať peniaze.

Pri hotovostných platbách treba mať na pamäti, že väčšina pobočiek našich bánk môže byť zatvorená aj tri dni vkuse. "Počas vianočných sviatkov budú pobočky zatvorené, počas Silvestra budú otvorené do dvanástej hodiny," uviedla hovorkyňa Unicredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Omeškanie niečo stojí

V tomto režime bude fungovať väčšina bánk. Situáciu zachránia nákupné centrá, kde sú pobočky otvorené dlhšie. So šekmi, faktúrami a upomienkami netreba zbytočne čakať. Každé omeškanie totiž môže niečo stáť.

Kým pri komerčných platbách sú to stotiny percenta a pokuty za omeškanie do 5 eur, horšie je to pri sankciách štátu napríklad za porušenie dopravných predpisov alebo pri daniach. "Tam, už potom hrozí aj exekúcia a strata vodičského preukazu," uviedol bankový analytik portálu financnahitparada.sk Pavel Škriniar.

Nonstop platby

Pri nezaplatení stavebného sporenia do konca roka môžeme prísť o nárok na štátnu prémiu. Našťastie, ide to aj bez návštevy pobočky. "Platby sa sa dajú realizovať nonstop buď cez elektronické bankovníctvo, internetbanking alebo mobilné aplikácie," uviedla hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová.

"Odúčtované a zrealizované ale budú až po najbližší pracovný deň po Vianociach," povedala hovorkyňa Poštovej banky Anna Jamborová.

Posledný deň v roku

Hraničný môže byť pre mnohých aj posledný deň roka. Preto s platbou netreba váhať. "V prípade, že klient potrebuje, aby boli peniaze pripísané na účet príjemcu ešte do konca roka, túto platbu by mal zrealizovať najneskôr do 30. decembra," dodala Jamborová.

Ak je už príliš neskoro, platiacich môže zachrániť urgentná platba. "Za to je účtovaný poplatok, nakoľko sú na to náklady," uviedla Zuzana ELiášová z ČSOB banky.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy