Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Splátkový predaj neskončí, nový zákon obmedzí nekalé praktiky nebankoviek
Zdielať na

Splátkový predaj neskončí, nový zákon obmedzí nekalé praktiky nebankoviek

BRATISLAVA / Možnosť refinancovania úverov, lízingovania áut a nakupovania na splátky podľa Asociácie poskytovateľov spotrebných úverov končí. Asociácia tvrdí, že novela zákona, ktorú v stredu odsúhlasil parlament, je napísaná tak nešťastne, že už nebudeme môcť žiadať o poskytnutie takzvaných viazaných úverov, a to až do výšky 75 000 eur.

Refinancovanie, lízing aj obľúbené nakupovanie na splátky je podľa Asociácie poskytovateľov spotrebných úverov ohrozené.

"Problém je v tom, že plošne určuje, akým spôsobom môže byť spotrebiteľský úver vyplatený - na účet spotrebiteľa, resp. poštovou poukážkou. V prípade splátkového predaja - či je to kúpa bielej techniky, áut a takisto pri refinancovaní úverov peniaze nejdú na účet spotrebiteľa, ale idú buď obchodníkovi alebo inej úverovej spoločnosti," informoval výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov Ivan Kahanec.

Autor zákona - poslanec Róbert Madej, ale túto interpretáciu tvrdo odmieta.

"Je to klamstvo. Táto zmena akurát zúži manévrovací priestor pre niektoré úžernícke nebankovky, aby zdierali ľudí a vyberali od nich peniaze nad rámec toho, čo dovoľuje zákon,"
hovorí.

Nezákonný prístup

Niektoré nebankové spoločnosti využili, že zákon doteraz hovoril o tom, že je zakázané poskytovať úvery v hotovosti.

Schválenú sumu previedli na svojho sprostredkovateľa, a ten už mohol ľuďom peniaze vložiť do ruky - z 500 eur si ale okamžite zobral stovku späť za poskytnutie a sprostredkovanie pôžičky, čím naďalej nezákonne okrádali ľudí.

Nové znenie

Nové znenie hovorí, že úver je možné poskytnúť iba bezhotovostným platobným stykom na účet žiadateľa, alebo poštovou poukážkou na jeho meno a adresu, čím sa "sprostredkovateľ" dostane z tohto začarovaného kruhu von.

Problém je v tom, že pri viazaných úveroch, pri nákupoch na splátky, lízingu, alebo refinancovaní je prijímateľ iný, ako žiadateľ o úver. Takáto výnimka v zákone jasne uvedená nie je.

Tieto typy úverov ale upravuje špeciálne ustanovenie, na ktorom sa údajne zmenou tejto vety vôbec nič nemení. "Špeciálne ustanovenie, ktoré sa týka konkrétneho inštitútu má prevahu pred všeobecnými ustanoveniami. Ustanovenie paragrafu 15 je osobitný inštitút, ktorý umožňuje poskytovať splátkový predaj alebo lízing, a ten vôbec dotknutý nebol," zdôrazňuje Madej.

"Slovenská banková asociácia za najlepšie riešenie tohto stavu považuje úpravu zákona tak, aby z neho jasne vyplývalo, že lízing, splátkový predaj a prefinancovanie existujúcich úverov je úplne v súlade so zákonom," vyhlásila hovorkyňa slovenskej bankovej asociácie Zuzana Murcko. 

Podpis prezidenta

Kancelária prezidenta sa k novele zákona zatiaľ nevyjadrila. V písomnom stanovisku uviedla, že prezident je na pracovnej ceste a k tomu, či zákon v takejto podobe podpíše, alebo nie, sa môže vyjadriť až po jeho preštudovaní.

Na obrovský ohlas verejnosti ale zareagovala Národná banka Slovenska, ktorá si znenie zákona preštudovala a zaujala jednoznačné stanovisko.

"Podľa názoru Národnej banky Slovenska nebude zakázaný predaj na splátky, ani lízing a ani refinancovanie úverov. Toto ustanovenie treba vnímať v kontexte celého zákona. To znamená, že sa bude uplatňovať len v situáciach a prípadoch, kedy sú peniaze vyplatené priamo spotrebiteľom," vysvetlila hovorkyňa národnej banky Martina Solčányiová. 

Téme sa venovali Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Najčítanejšie správy