Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Peking trápi zimný smog, znečistenie dvadsaťnásobne prekročilo limit
Zdielať na

Peking trápi zimný smog, znečistenie dvadsaťnásobne prekročilo limit

Zdroj: SITA

PEKING / Koncentrácia zdraviu škodlivých pevných častíc v ovzduší v čínskom hlavnom meste Peking v sobotu takmer dvadsaťkrát prekročila limit stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Index kvality ovzdušia veľvyslanectva USA v Pekingu vyjadrujúci koncentráciu pevných častíc menších ako 2,5 mikrometra, dosiahol v sobotu o 12:00 miestneho času hodnotu 428. V takomto prípade ambasáda odporúča vyhýbať sa akýmkoľvek fyzickým aktivitám vonku, a to najmä ľudom s ochorením srdca alebo pľúc, starším osobám a deťom.

Aj úrady v Pekingu varovali približne 20 miliónov obyvateľov čínskeho hlavného mesta pred "vážnym znečistením" ovzdušia a vyzval ich, aby nechodil von.

Rakovina

Jemné častice prenikajú priamo do krvného riečiska a môžu spôsobiť rakovinu. Už v predchádzajúcich týždňoch dosahoval Index kvality ovzdušia hodnoty nad 200 alebo 300 bodov, pričom WHO odporúča hranicu 25.

Peking a mnoho ďalších miest v severnej Číne opakovane postihuje zimný smog, ktorý je zapríčinený znečistením ovzdušia a poveternostnými podmienkami. Situácia v oblasti sa má o niečo zlepšiť v utorok, keď by mal smog rozptýliť silnejší vietor.

Znečistenie zabíja

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala všetky štáty sveta, aby chránili zdravie svojich občanov pred vplyvmi klimatickej zmeny. Výzvu zverejnila na svojej internetovej stránke.

Podľa odhadov WHO je klimatická zmena každoročne zodpovedná za smrť desiatok tisíc ľudí - napríklad vplyvom extrémneho počasia, ako sú horúčavy a záplavy, či vplyvom zhoršenia kvality ovzdušia, potravín, vody alebo hygieny.

WHO odhaduje, že len v roku 2012 zomrelo na choroby súvisiace so znečistením ovzdušia sedem miliónov ľudí. Podľa prognóz klimatická zmena v rokoch 2030-2050 spôsobí každoročne smrť ďalších 250 000 ľudí, a to v dôsledku malárie, hnačky, tepla a podvýživy. Deti, ženy a ľudia v krajinách s nižšími príjmami budú najzraniteľnejší a najviac postihnutí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy