Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Údeniny sú na zozname WHO spolu s azbestom, červené mäso s UV žiarením
Zdielať na

Údeniny sú na zozname WHO spolu s azbestom, červené mäso s UV žiarením

BRATISLAVA / Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny síce zaradila mäsové výrobky a červené mäso na zoznam rakovinotvorných látok, rozdeľuje ich ale do štyroch skupín. Údeniny zaradila do kategórie s azbestom či plutóniom, červené mäso k výparom z vyprážania.

Agentúra rozdeľuje nebezpečné, karcinogénne látky do štyroch skupín. Spracované mäso - šunku, klobásy, údeniny, zaradili odborníci do skupiny 1.

Sem patria látky, zmesi látok, procesy alebo činnosti, u ktorých sa dokázala karcinogénnosť pre človeka. O ich rakovinotvornosti existuje dostatok vedeckých dôkazov.

Ide o zoznam, na ktorom sú tabakové výrobky, alkohol, výfukové plyny s dieselových motorov, ale napríklad aj drevený prach, čínske solené ryby, či používanie horského slnka alebo solária.

Mnohí začali hovoriť o tom, že zaradením do tejto skupiny sa mäsové výrobky dostali do rovnakej kategórie ako plutónium alebo azbest.

Rozdelenie do kategórií neznamená, že všetky látky v nej sú rovnako nebezpečné. Údeniny ale treba konzumovať s mierou.

Málo dôkazov

Červené mäso zaradila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny do skupiny 2A. Sem patria všetky látky a činnosti, u ktorých zatiaľ nie je dostatok dôkazov o ich rakovinotvornosti u ľudí alebo sa rakovinotvornosť doteraz preukázala len u laboratórnych zvierat.

Ide o ultrafialové žiarenia A, B aj C či výpary z vyprážania pri vysokej teplote, dym zo spaľovania dreva v domácnosti.

Do tejto kategórie zaradili odborníci aj prácu kaderníkov a holičov a prácu na zmeny, ktorá narúša prirodzené biorytmy človeka.

Káva i zelenina

Kategória 2B je veľmi podobná. Rovnako ide o látky a činnosti, u  ktorých je obmedzené množstvo dôkazov o rakovinotvornosti u ľudí, ale aj u laboratórnych zvierat. Dôkazy sú, ale je ich málo.

Tu nájdete kávu a jej vplyv na močový mechúr a hrubé črevo, výfukové plyny z benzínových motorov, výťažok z listov aloe vera, prácu hasiča, tesára alebo zamestnanie vo výrobe textílií, ale aj zeleninu konzervovanú v octe s dodatkom, že ide o tradičnú ázijskú.

Čaj a farby

Pri skupine karcinogénnych látok s označením 3 je nedostatočné množstvo dôkazov o nepriaznivom vplyve na ľudí i zvieratá. Patria sem aj také, u ktorých sa preukázala rakovinotvornosť u zvierat, no takým mechanizmom, aký u ľudí nie je možný.

Patrí sem i ropa, benzín, používanie prípravkov na farbenie vlasov, nájdete tu i čaj alebo kamennú vlnu, ktorá sa používa ako tepelná izolácia.

Téme sa venovali aj Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Najčítanejšie správy