Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Varovanie pred údeninami nie je výzvou, aby ľudia nejedli mäso, odkazuje WHO
Zdielať na

Varovanie pred údeninami nie je výzvou, aby ľudia nejedli mäso, odkazuje WHO

ŽENEVA / Varovanie, že mastné výrobky môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu, neznamená, že by ľudia mali prestať jesť mäso úplne. V reakcii na vlnu emócií z celého sveta to uviedla Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá tento týždeň správu o rakovine vydala.

Výsledky štúdie ale vraj správnosť odporúčaní z roku 2002, aby ľudia pre zníženie rizika vzniku rakoviny konzumáciu spracovaného mäsa obmedzili.

Svetové zdesenie

Správa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny, ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie, vyvolala zdesenie takpovediac po celom svete. Zaradila totiž obľúbené údeniny, ako je šunka či párky, na zoznam preukázaných karcinogénov, kde figuruje napríklad aj tabak či azbest.

Rakovinu podľa správy Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny najviac "pravdepodobne" spôsobuje aj nespracované červené mäso.

"Najnovšia správa Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny nevyzýva ľudí, aby prestali jesť spracované mäso, dáva len najavo, že obmedzenie jeho konzumácie môže znížiť riziko rakoviny tráviaceho traktu," píše sa vo vyjadrení Svetovej zdravotníckej organizácii.

Výživové odporúčania

Diskutovaná správa len potvrdila výživové odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2002, podľa ktorých by ľudia mali znížiť konzumáciu mastných výrobkov, aby "znížili riziko rakoviny".

Odhady hovoria o tom, že rakovine spôsobenej nadmernou konzumáciou mastných výrobkov podľahne každoročne asi 34 000 ľudí. Karcinómy spôsobené fajčením majú podľa rovnakej metodiky na svedomí úmrtie asi jedného miliónu ľudí, alkohol zabije každý rok približne 600 000 osôb a znečistené ovzdušie 200 000 ľudí.

Fraška

Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že v rámci organizácie pôsobí stála skupina odborníkov, ktorí pravidelne hodnotia vplyv výživy na vznik a priebeh chorôb. Stretnúť by sa mali znovu na začiatku budúceho roka, aby sa na základe najnovších vedeckých poznatkov zaoberali "miestom mastných výrobkov a červeného mäsa v kontexte zdravej výživy".

Proti výsledkom správy sa ostro ohradili predovšetkým výrobcovia mastných výrobkov, ale aj niektorí politici. Podľa Severoamerického mastného ústavu, ktorý združuje spracovateľov mäsa predovšetkým zo Spojených štátov, vedci upravovali dáta tak, aby došli k vopred určenému záveru. Austrálsky minister poľnohospodárstva správu označil za "frašku".

Lamie mäso

Nie všetci ale Svetovú zdravotnícku organizáciu tento týždeň kritizovali. napríklad bolívijské ministerstvo zdravotníctva ju privítalo a vyzvalo obyvateľov planéty, aby červené mäso vo svojom jedálničku nahradili mäsom z lám.

Svalovina juhoamerických párnokopytníkov má vraj nízky obsah tuku a vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín. Aj v tomto prípade ale platí: všetko s mierou.

Zoznam Svetovej zdravotníckej organizácie obsahuje štyri kategórie, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy