Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Teroristi využívajú Česko ako tranzitnú krajinu, dôkazom je zabitý Abaaoud
Zdielať na

Teroristi využívajú Česko ako tranzitnú krajinu, dôkazom je zabitý Abaaoud

PRAHA / Údajný strojca piatkových teroristických útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud radil ďalším islamistom, aby zo Sýrie do Európy cestovali cez Prahu. Mali sa tak podľa neho ľahšie vyhnúť odhaleniu. S odvolaním na jedného z radikálov o tom informovali niektoré západoeurópske médiá.

Informácie tajných služieb naznačujú, že teroristi Česko využívajú ako tranzitnú krajinu pre cestu do ďalších krajín, potvrdil to aj český premiér Bohuslav Sobotka.

Dobrá rada

Prahu ako výhodné tranzitné mesto Abaaoud odporučil minimálne francúzskemu islamistovi, ktorého vo Francúzsku zadržali 11. augusta.

Reda Hame podľa francúzskeho denníka Le Monde pri výsluchu priznal, že ho z bašty organizácie Islamský štát vo východosýrskom meste Rakka do Európy vyslal práve Abaaoud. Na francúzskom území mal spáchať teroristický čin.

Okrem rady, aby cestoval cez české hlavné mesto, od Abaaouda údajne dostal aj USB kľúč so zakódovaným softvérom a 2000 eur.

Abaaoud mu odporučil tiež útočiť na ľahké ciele, ako sú koncertné siene, v ktorých môže zabiť čo najväčší počet ľudí.

Bezpečná krajina?

Dôvodom, prečo teroristi cestujú cez Prahu, je rozptýlenie pozornosti francúzskych orgánov, pretože Česko je považované za bezpečnú krajinu, vyhlásil český premiér Sobotka.

O pohybe teroristov cez Prahu sa špekulovalo už po teroristických útokoch v USA v roku 2001. Už vtedy sa objavili informácie, že v Českej republike opakovane prebýval Egypťan Muhammad Atta, jeden z mužov, ktorí zaútočili s lietadlami na budovy Svetového obchodného centra.

Prahu podľa informácií agentúry ČTK navštívil v roku 2000 a potom aj v apríli 2001, kedy sa podľa niektorých zdrojov stretol s irackým diplomatom Ahmadom Chalílom Ibrahímom Samirom Aním. O tejto schôdzke hovoril aj vtedajší premiér Miloš Zeman, ktorý uviedol, že Atta na jar 2001 v Prahe plánoval útok na budovu Rádia Svobodná Evropa.

Vážne pochybnosti

Toto stretnutie bolo potom jedným z dôkazov možného napojenia teroristickej siete na Irak, narozdiel od Attovho pobytu v roku 2000 o nej panujú vážne pochybnosti.

V júni 2004 totiž komisia amerického Kongresu určená na vyšetrovanie útokov z 11. septembra uviedla, že stretnutie Attu s Aním v apríli 2001 sa v Prahe vôbec neuskutočnilo. Atta mal byť vtedy na Floride.  

Na doživotie

V decembri 2005 potom bol v Prahe na základe medzinárodného zatykača zatknutý švédsky občan libanonského pôvodu Oussama Kassir cestujúci z Švédska do Bejrútu.

Kassira v USA obvinili, že sa v Oregone v roku 1999 podieľal na prípravách vybudovania tréningového tábora pre teroristov. V českej väzbe zostal do septembra 2007, kedy ho vydali do USA.

V septembri 2009 ho v New Yorku odsúdili na doživotné väzenie pre činnosti podporujúce terorizmus.

Kto sú vrahovia z Paríža? Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy