Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V Maďarsku zadržali dvoch Britov, na ostrovoch ich usvedčili z terorizmu
Zdielať na

V Maďarsku zadržali dvoch Britov, na ostrovoch ich usvedčili z terorizmu

BUDAPEŠŤ / Maďarská polícia zadržala dvoch britských občanov, na ktorých bol vydaný európsky zatykač, pretože bez povolenia opustili ostrovy. Podľa agentúry Reuters vycestovať do zahraničia nesmeli, pretože boli v minulosti odsúdení za teroristické aktivity.

Obajamuži vo veku 40 a 44 rokov policajti zaistili na stanici obce Lőkösháza, kde sa nachádza železničný hraničný prechod do susedného Rumunska. Pozornosť vyvolali tým, že nemali platné cestovné doklady. 

Podľa médií sú zadržanými Trevor Brooks a Simon Keeler. V roku 2008 boli v Británii odsúdení k viac ako štyrom rokom väzenia za financovanie teroristických aktivít a za získavanie ľudí pre boj proti britským a americkým silám v Iraku.

Radikálny islamský duchovný

Okrem toho Brooks, známy tiež ako Abu Izzadeen, je jedným z najznámejších radikálnych islamských duchovných. Vo svojich kázaniach vyjadroval podporu terorizmu. Okrem iného chválil bombové útoky spáchané v Londýne.

Do povedomia verejnosti sa zapísal v roku 2006, keď pred televíznymi kamerami provokoval vtedajšieho britského ministra vnútra Johna Reida.

Vo väzbe

V Maďarsku obaja muži zostanú vo väzbe, kým neskončia konanie o ich vydaní do Británie.

Podľa britského právneho poriadku osoby odsúdené za trestnú činnosť spojenú s terorizmom sú povinné informovať políciu o zmenách svojho bydliska alebo o tom, že chcú vycestovať do zahraničia.

Na česko-slovenskej hranici zadržali Francúzov, ktorí prevážali slovenské zbrane, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy