Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Súd s mafiánom Jozef Roháčom: Na pojednávanie prišiel Ľubomír Feldek
Zdielať na

Súd s mafiánom Jozef Roháčom: Na pojednávanie prišiel Ľubomír Feldek

BUDAPEŠŤ / V Budapešti pokračoval ostro sledovaný proces s Jozefom Roháčom. Za údajným superzločincom prišiel priamo do súdnej siene aj slovenský spisovateľ Ľubomír Feldek. Nešlo pritom o náhodu. Feldeka s Roháčom kedysi spojila Nežná revolúcia.

Väzeň Roháč si pripomenul výročie Nežnej revolúcie na maďarskom súde. Na procese v Budapešti sa nečakane objavil aj známy spisovateľ Ľubomír Feldek. Ten sa prvýkrát stretol s Roháčom koncom roka 1989. V tom čase sa Roháč stal hovorcom väzňov v Leopoldove, kde sedel za únos komunistického politika.

"Keď tam vznikla vzbura, on ostal ešte vo väzení, nedostal amnestiu a on vzburu utíšil. holými rukami. Vyliezol na strechu väzenia. Ja viem o Jožovi Roháčovi, že možno zachránil niekoľko životov. Pre mňa je to človek, ktorý má literárny talent," povedal Ľubomír Feldek.

Poviedka Ponožky

Spisovateľ tiež navrhol Roháčovi, aby spracoval jeho poviedku Ponožky na divadelnú hru. Väzeň sa potešil. "Prekvapili ste ma," boli slová Roháča.

Pojednávania sa zúčastnil aj ďalší z niekdajších predstaviteľov Verejnosti proti násiliu - Miloš Žiak. Ten obvinenému Slovákovi priniesol knihy.
Maďarský sudca dokonca Roháčovi dovolil krátky rozhovor s hosťami.

Vraždy v podsvetí

Maďarská polícia spája Roháča s nájomnými vraždami v tamojšom podsvetí, ku ktorým došlo v 90. rokoch. Okrem likvidácie mediálneho magnáta a krvavého útoku v budapeštianskej zlatej uličke ho obžalovali aj z ďalšej vraždy.

"V tomto prípade išlo o dobre známu postavu nočného života v Budapešti. Nemám ale žiadne poznatky, ktoré by preukázali vinu môjho klienta," uviedol maďarský obhajca Tamás Fulop.

Jozef Roháč patrí medzi najdlhšie súdených väzňov v Maďarsku. Na lavici obžalovaných sedí od roku 2010. "Priestor a čas už u mňa nehrá rolu," priznáva.

Na pojednávanie s Jozefom Roháčom prišiel slovenský spisovateľ Ľubomír Feldek, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy