Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najväčšie kriminálne kauzy roka 2013: Podsvetie podrazili vlastní
Zdielať na

Najväčšie kriminálne kauzy roka 2013: Podsvetie podrazili vlastní

BRATISLAVA / Tento rok bol špecifický aj pre bratislavské podsvetie. Niektorí jeho bývalí členovia sa pod tlakom obvinení začali priznávať k starým hriechom a spolupracovať s vyšetrovateľmi. Polícia tak neraz otvárala prípady z 90-tych rokov minulého storočia.

Prelomové priznanie Juraja Bilíka

Juraj Bilík alias Čapatého vypovedal pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. V procese so skupinou okolo údajného bossa Ladislava Bališa padli 25-ročné zatiaľ neprávoplatné tresty, konečné slovo tak bude mať Najvyšší súd.

Bilík však vyviazol s ôsmimi rokmi, keď ako bývalý člen sýkorovcov popísal fungovanie skupiny, ktorej po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru šéfoval Róbert Lališ. Dokonca sa objavili informácie, že Bilík sa za odmenu dostal na pár dní spoza mreží k rodine.

"Je považovaný za spolupracujúceho obvineného aj v iných trestných činoch, starých vraždách, ktoré boli v roku 1997 a v nasledujúcich rokoch," dodal prokurátor.

Do väzby poslali Mareka Trajtera

V máji polícia našla v Bratislave a na Záhorí arzenál zbraní, ktorý mal patriť podsvetiu. Začali sa otvárať prípady mafiánskych popráv, napríklad Sýkoru z februára 1997 či Romana Deáka z októbra 1999, z ktorej obvinili bratislavského podnikateľa Mareka Trajera. Ten ale tvrdí, že nemal žiadny motív, ani majetkový prospech z Deákovej smrti.

Trajtera na jeseň deportovali zo Seychel a poslali do väzby. To sa k vražde Deáka priznal ďalší člen sýkorovcov Jurij Fejer s prezývkou Malý Rus. Na jeseň pribudli obvinenia z vrážd bratov Róberta a Eduarda Diničovcov z roku 1998 či Daleva Hlavačku z nasledujúceho roku a takáčovca Róberta Pála z roku 2003. Tu sa opäť spomína údajný šéf skupiny Lališ, ale aj Jozef Roháč, ktorý mal zabezpečovať a obsluhovať výbušniny.

"Tieto osoby sú obvinené aj za iné vraždy, ktoré mali páchať ako členovia zločineckej skupiny sýkorovcov," doplnila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Zaujímavá je podľa našich informácií aj minulosť jedného z kľúčových svedkov. Čapatý vraj nebol len ochrankárom medzinárodne hľadaného bossa a nečinným pozorovateľom trestnej činnosti. Na rováši má vraj závažné skutky. Zo sveta mal vlastnými rukami odpraviť bratislavského autíčkára a bratranca známeho politika Tibora Bugára.

Horúca jeseň priniesla mafiánske príbehy aj do slovenského parlamentu. Poslanci sa totiž začali zaujímať o fungovanie utajeného policajného odboru zvláštnych a osobitných činností, ktorý mal využívať služby mafiánov. Jozef Drag svedčil proti viacerým skupinám, sám je pritom stíhaný v kauze pozemkovej mafie. Tento rok vydal dve knihy, no minister vnútra mu neverí ani slovo.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy