Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Richard Sulík sa pustil do Nemecka, kritizoval utečeneckú politiku krajiny
Zdielať na

Richard Sulík sa pustil do Nemecka, kritizoval utečeneckú politiku krajiny

Zdroj: SITA

BERLÍN / Na kritiku utečeneckej politiky Nemecka využil v utorok večer diskusnú reláciu televízie ARD s názvom Menschen bei Maischberger (Ľudia u Maischbergerovej) venovanú téme sporov v tzv. veľkej koalícii slovenský europoslanec Richard Sulík. Informoval o tom na svojej stránke týždenník Focus.

Richard Sulík v relácii nemeckej televízie ARD vyhlásil, že sa celý svet chytá za hlavu keď vidí, čo Nemecko urobilo za uplynulé dva mesiace. Berlín vyzval, aby prísnejšie kontroloval prílev migrantov.

"Krajinu, ktorá nedokáže ochrániť svoje hranice, riadia slabosi," vyhlásil bývalý predseda slovenského parlamentu.

Za mŕtve deti môže Nemecko

Sulík podľa Focusu pripísal nemeckým politikom aj zodpovednosť za smrť mnohých detí utečencov počas v nebezpečnej plavby cez Stredozemné more. "Stovky mŕtvych detí. To je predsa dôsledok tej humanistickej politiky, ktorá ľuďom predstiera, že sú všetci vítaní," konštatoval.

Na margo skutočnosti, že Slovensko doteraz prijalo minimum utečencov, Sulík reagoval, že "je dôležitejšie zachraňovať svojich vlastných ľudí ako zachraňovať celý svet".

Sulík, ktorý - ako pripomenul Focus - žil v mladosti určitý čas v Nemecku, vyzval v relácii na zriadenie tranzitných zón na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. Okrem toho by EÚ mala rozmýšľať aj o plotoch na hraniciach. Kancelárka Angela Merkel však podľa Sulíka namiesto toho porušuje ústavu.

Populistický nezmysel

Keď mu prítomný podpredseda Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Ralf Stegner vyčítal egoizmus, Sulík odpovedal: "To je populistický nezmysel".

Sulík nesúhlasil ani s argumentom bývalého nemeckého ministra sociálnych vecí Norberta Bluma, podľa ktorého ide o pomoc ľuďom v núdzi. "Nemusíte ich priviesť do Nemecka, ak ich chcete zachrániť," reagoval Sulík.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy