Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemecká kancelárka Merkel v Turecku žiadala zastavenie prílevu utečencov
Zdielať na
Zahraničie

Nemecká kancelárka Merkel v Turecku žiadala zastavenie prílevu utečencov

Zdroj: SITA

ANKARA / Nemecká kancelárka Angela Merkel v tureckej Ankare sľúbila, že sa Berlín zasadí o urýchlenie procedúr v udeľovaní víz tureckým občanom a taktiež v rozhovoroch o vstupe do Európskej únie. Urobila tak v snahe dosiahnuť dohodu s Tureckom ohľadne zastavenia prílivu migrantov do Európy cez turecké územie.

Šéfka nemeckej vlády rovnako vyjadrila nádej, že Turecko po predčasných novembrových voľbách vyvinie úsilie k zmiereniu so separatistickými Kurdmi, s ktorými turecká armáda oživila ozbrojený konflikt.

Vyriešenie vojny

Taktiež podotkla, že je v spoločnom záujme EÚ a Turecka politické vyriešenie sýrskej občianskej vojny, pre ktorú sa v posledných rokoch zdvihla utečenecká vlna. Jej následky nepociťujú už len štáty susediace so Sýriou ale aj Európa.

Merkel sa stretla s prezidentom Erdoganom a premiérom Davutogluem. Ten povedal, že bremeno utečeneckej krízy musia krajiny, ktoré sú ňou zasiahnuté, niesť rovnomerne. Zopakoval názor Ankary, že by v Severnej Sýrii mala vzniknúť bezpečnostná zóna, kde by sa sústredili utekajúci ľudia bez toho, aby opustili svoju krajinu.

Kritika Ruska

Taktiež sa vyjadril kriticky k ruskej leteckej intervencii proti sýrskym povstalcom. Nálety v okolí Halabu na severe krajiny môžu vyvolať novú migračnú vlnu.

Turecký premiér sa s nemeckou kancelárkou mimo iného dohodol, že sa urýchlia niektoré kapitoly prístupových rozhovorov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy