Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kuvajtský súd odsúdil sedem ľudí na smrť za bombový útok v mešite
Zdielať na

Kuvajtský súd odsúdil sedem ľudí na smrť za bombový útok v mešite

KUVAJT / Kuvajtský súd v utorok odsúdil na smrť sedem obvinených za júnový samovražedný bombový útok v šiitskej mešite imáma Sádika v Kuvajte. Explózia zabila 27 ľudí. Oznámila to agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na kuvajtskú štátnu agentúru KUNA.

Kuvajtský trestný senát súčasne udelil ôsmim ďalším podozrivým tresty väzenia v trvaní od dvoch do 15 rokov. Štrnásť ďalších podozrivých súd zbavil obvinení.

K zodpovednosti za útok z 26. júna sa prihlásil Islamský štát. Saudský samovražedný atentátnik sa odpálil v piatok 26. júna 2015 na poludnie v mešite imáma Sádika v meste Kuvajt v okamihu, keď sa tam modlili stovky šiitskych moslimov.

Bomba na tele

Očitý svedok incidentu uviedol, že útočník vošiel do mešity v čase, keď sa veriaci kľačiačky modlili, a následne odpálil nálož, ktorú mal pripevnenú na tele. Mohutný výbuch údajne poškodil aj steny a strop mešity vo východnej časti kuvajtskej metropoly.

"Podľa tela samovražedného atentátnika je zrejmé, že bol mladý. Vošiel do modlitebne. Vyzeral na dvadsiatnika, videl som ho na vlastné oči. Ten výbuch bol naozaj silný. Zničil stenu a strop," cituje svedka útoku BBC. Svedok zároveň dodal, že v čase výbuchu sa v mešite modlilo približne dvetisíc šíitskych veriacich.

Najhorší útok

Kuvajt po útoku, ktorý bol najhorším útokom militantov v krajine, tvrdo zasiahol proti nim. Úrady sa domnievajú, že cieľom útoku bolo vyvolať konflikt medzi sunnitmi a šiitmi v prevažne sunnitskom štáte, v ktorom obe moslimské odnože zvyčajne pokojne spolunažívali. Atentát sa stal len niekoľko hodín po teroristických útokoch vo Francúzsku a Tunisku.

V súvislosti s útokom bolo obvinených z terorizmu 29 ľudí - z Kuvajtu, Saudskej Arábie, Pakistanu a bez štátnej príslušnosti žijúcich v Kuvajte. Obvinenia boli rozličného charakteru - od prechovávania výbušnín až po plánovanú vraždu. Odsúdenci na smrť sa môžu voči rozsudku odvolať.
Arabský denník al-Kabas v júli napísal, že štátny prokurátor žiada trest smrti pre 11 obvinených.

Pozrite si video z miesta útokov v Kuvajte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy