Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Stratená generácia. Vojny na blízkom východe a v Afrike znemožnili vzdelanie
Zdielať na

Stratená generácia. Vojny na blízkom východe a v Afrike znemožnili vzdelanie

BEJRÚT / Konflikty na Blízkom východe a v severnej Afrike bránia viac ako 13 miliónom detí dochádzať do školy, čo marí ich vyhliadky na normálnu budúcnosť. Informoval o tom Detský fond OSN (UNICEF).

Správa UNICEF pod názvom Vzdelanie pod paľbou sa zameriava na dopad násilia na školákov v deviatich oblastiach, vrátane Sýrie, Iraku, Jemenu a Líbye, kde celá generácia vyrastá mimo vzdelávacieho systému.

Podľa regionálneho riaditeľa UNICEF Petra Salamu utečenci často hovoria o tom, že vzdelanie ich detí je ich hlavnou prioritou, ale mnoho krajín v regióne nie je schopných toto základné ľudské právo zaistiť.

Škola ako terč

Štúdie sa tiež zaoberajú Libanonom, Jordánskom a Tureckom, teda krajinami, ktoré susedia so Sýriou a na ktorých území je veľké množstvo sýrskych utečencov. Správa zahŕňa aj Sudán a palestínske územia.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo deti nemôžu chodiť do školy, sú útoky na školské budovy. Mnoho z nich teraz slúži ako ubytovne pre vyhnané rodiny alebo ich využívajú bojovníci.

Učitelia na úteku

Len v Sýrii, Iraku, Jemene a Líbyi sa nedá vyučovať takmer na 9 000 škôl, tvrdí správa, na ktorú sa odvoláva portál the Guardian. 

Tisícky učiteľov v regióne opustili svoje miesta pre strach. Ten tiež znemožňuje rodičom posielať deti do školy.

"Krajiny, ktoré prijali utečencov, majú problémy s umiestňovaním týchto detí do škôl, pretože ich vzdelávacie systémy neboli nastavené na také množstvo žiakov," hovorí Salama.

"Každý sa snaží zo všetkých síl zvládať túto obrovskú krízu, ktorá nie je prekvapivá vzhľadom k tomu, že ide o najväčší presun obyvateľ od 2. svetovej vojny,"
pokračuje Salama.

Pracujú načierno

Deti, ktoré nechodia do školy, pritom často načierno pracujú a živia rodinu. Sú viac ohrozené vykorisťovaním a verbovaním do ozbrojených skupín.

Prieskum UNICEF ukazuje, že bojovníkmi sa stávajú stále mladšie deti, kým učitelia sú zabíjaní, unášaní a zatýkaní.

"Hrozí nám, že na Blízkom východe a v severnej Afrike prídeme o jednu celú generáciu detí," varoval Salama.

Takto to vyzerá počas dňa v Sýrii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy