Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Parašutista v Česku sa zrútil z výšky 500 metrov. Ostal po ňom kráter na záhrade
Zdielať na

Parašutista v Česku sa zrútil z výšky 500 metrov. Ostal po ňom kráter na záhrade

Zdroj: isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

PRAHA / Pri zoskoku z 500-metrovej výšky nad letiskom v českých Klatovoch sa neotvoril padák 49-ročnému parašutistovi z Holandska. Muž prišiel o život. Po páde ostal po mužovi kráter.

Holandský parašutista zomrel v piatok podvečer pri zoskoku na letisku pri Klatove v Českej republike. Štyridsaťdeväťročný muž následkom zranení na mieste podľahol. Podľa prvotných informácií sa mužovi neotvoril ani jeden z dvoch padákov a spadol z pol kilometrovej výšky. Parašutista dopadol do blízkej dediny, vzdialenej asi 300 metrov od letiska, priamo na záhradu jedného z domov, píše spravodajský web českej televízie Nova. Podľa svedkov, po mužovi ostala v zemi veľká diera.

"Preverovaním okolností sa zaoberajú klatovskí kriminalisti," uviedla Tomková. Nemožno zatiaľ povedať, či išlo o technickú poruchu alebo chybu parašutistu. Udalosťou sa zaoberá polícia, nehodu vyšetruje tiež Ústav pre odborné zisťovanie príčin leteckých nehôd, povedala v sobotu pre ČTK krajská policajná hovorkyňa Jana Tomková. Smrteľných nehôd parašutistov sa Chaloupkách pri Klatove stalo v minulých rokoch viac.

Extrémne lietanie

Na letisku v Klatovoch sa v minulých rokoch stalo niekoľko smrteľných a vážnych úrazov parašutistov. Letisko je vyhľadávané najmä pre extrémne disciplínu swooping založenú na vysokorýchlostnom pristátie na padáku. Pred pristátím sa vykonáva takzvané zrýchlenie padáku, kedy pilot výraznou otočkou prudko stratí výšku a získa ešte väčšiu rýchlosť.

To mu umožní po vyrovnaní padáku vo výške letieť niekoľko desiatok metrov vodorovne so zemou. Vo swoopingu sa na letisku organizujú v posledných rokoch aj medzinárodné preteky. Piloti napríklad pri pristávaní prelietavajú len niekoľko centimetrov nad zemou vysokou rýchlosťou, ktorá môže dosiahnuť až vyše 100 kilometrov za hodinu.

Nedávne tragédie

Naposledy zomrel v Klatovoch v polovici mája štyridsaťpäťročný parašutista z Dánska. Pri zoskoku na vysokorýchlostnom padáku nezvládol záverečnú fázu zoskoku a neskoro zasiahol do riadenia padáku po dotočení strmej zákruty. Spadol na umelú vodnú hladinu, ktorá je súčasťou doskokovej plochy.

Utrpel ťažké poranenia, najmä hlavy a hrudníka, ktorým na mieste podľahol. Pred rokom sa na letisku zranil pri zoskoku štyridsaťtriročný cudzinec. V roku 2013 sa tam zabili dvaja Česi a jeden Holanďan.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy