Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Posádka aj pilot boli opití, vyviedli ich z lietadla
Zdielať na

Posádka aj pilot boli opití, vyviedli ich z lietadla

OSLO / Nórska polícia zadržala na letisku v Osle krátko pred štartom pilota a troch členov posádky lietadla lotyšskej spoločnosti Air Baltic. Lietadlo smerovalo na grécky ostrov Kréta.

Dychová skúška u pilota a posádky ukázala prekročenie limitu pre hodnoty alkoholu, ktorá je 0,2 promile. O incidente informovali nórske médiá.

Okrem pilota vyviedli pred zrakmi 109 pasažierov aj druhého pilota a dve letušky. Všetkých odviezli do nemocnice na krvné testy. Tie majú potvrdiť aleo vyvrátiť hodnoty získané pri dychovej skúške.

Nič nezistili

Jeden z cestujúcich, Erling Langeland, ktoré citovalo internetové vydanie denníka VG uviedol, že nevidel nič neobvyklé, keď posádka prešla check-inom.

Následne im povedali, že posádka ochorela. Polícia dostala tip na údajne podguráženú posádku od anonymného volajúceho v sobotu okološtvrtej hodiny ráno.

Nulová tolerancia

Hovorca spoločnosti AirBaltic Janis Vanags uviedol, že letecká spoločnosť dodržuje politiku "nulovej tolerancie", pokiaľ ide o alkohol. "Je to veľmi jednoduché. Bezpečnosť je našou prioritou číslo jedna," cituje Vanagsa portál businessinsider.com. Lietadlo podľa portálu meškalo päť hodín.

Spoločnosť AirBaltic sa vo svojom vyhlásení ospravedlnila pasažierom za vzniknuté problémy. Zároveň sa poďakovala nórskej polícii a zamestnancom letiska, že sa postarali o dodržanie bezpečnostných opatrení.

Ani 145 ľudí, ktorí leteli z Philadelphie do Seattlu, nebudú na svoju cestu spomínať v dobrom. len čo stroj vzlietol, pilot hlásil chybu motora, ktorý začal horieť. Lietadlu spoločnosti American Airlines sa po chvíli podarilo bezpečne pristáť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy