Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
USA odtajnilil fotky z Bushovej porady počas útokov z 11. septembra 2001
Zdielať na

USA odtajnilil fotky z Bushovej porady počas útokov z 11. septembra 2001

WASHINGTON / Biely dom zverejnil unikátne fotografie z porady amerického prezidenta Georga Busha s najvyššími predstaviteľmi Spojených štátov z 11. septembra 2001. V deň, keď teroristi zaútočili na newyorské mrakodrapy Dovjičky.

Snímky Biely dom zverejnil na žiadosť Colette Neirouz Hanna, producentky dokumentárneho programu stanice PBS. Na fotografiách je George Bush, vtedajšia bezpečnostná poradkyňa prezidenta Condoleezza Rice i minister zahraničných vecí Colin Powell.

Viceprezident Dick Cheney pôsobil veľmi kľudne a horiace dvojičky sledoval vo svojej kancelárii s nohami na stole. Útok z 11. septembra 2001 sa zapísali do dejín. V New Yorku, Washingtone a Pensylvánii zomrelo takmer 3 000 ľudí.

Vojna proti terorizmu

Počas teroristických útokov z 11. septembra unieslo 19 vstúpencov skupiny Al-Kájda štyri lietadlá letiace na komerčných linkách spoločnosti American Airlines a United Airilines. Dve z nich narazili do veží Svetového obchodného centra v New Yorku. Tretie lietadlo narazilo do Pentagonu, štvrtý stroj sa zrútil v neobývanej oblasti Pensylvánie.

Spojené štáty odpovedali na útoky takzvanou Vojnou proti terorizmu. Zaútočili na Afgtanistan, aby zosadili Taliban, ktorý al-Káidu priamo podporoval a prijali kontroverzný zákon na boj proti terorizmu, Patriot Act. Mnohé ďalšie krajiny taktiež posilnili svoju protiteroristickú legislatívu a rozšírili právomoci mocenských zložiek.

Bezpečnostná poradkyňa prezidenta USA Condoleezza Rice a minister zahraničných vecí Colin Powell:

Reuters

Bývalý prezident George Bush sa nervózne prechádzal po miestnosti s rukami vo vreckách:

Reuters

Viceprezident Dick Cheney pôsobil kľudne. Vo svojej pracovni pozeral spravodajstvo z New Yorku s nohami vyloženými na stole:

Reuters

George Bush sa rozpráva so svojimi ľuďmi, je na ňom badať nervozita:

Reuters

Zamyslená bezpečnostná poradkyňa Condoleezza Rice a ostatní členovia krízového štábu:

Reuters

Ďalšie fotky z bezpečnostnej porady si pozrite vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy