Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cheney je "katastrofou" pre krajinu, tvrdí Carter
Zdielať na
Zahraničie

Cheney je "katastrofou" pre krajinu, tvrdí Carter

Zdroj: aheavens

Americký viceprezident Richard Cheney je „katastrofou" pre svoju krajinu a má prehnaný vplyv na americkú zahraničnú politiku.

Americký viceprezident Richard Cheney je „katastrofou" pre svoju krajinu a má prehnaný vplyv na americkú zahraničnú politiku.

V televíznom rozhovore to povedal bývalý americký prezident James Carter, ktorý tiež kritizoval vládu za to, že podľa neho mučí ľudí podozrivých z terorizmu.

Demokrat Carter je nositeľom Nobelovej ceny za mier z roku 2002. Je častým kritikom terajšej republikánskej administratívy a od počiatku bol odporcom irackej vojny.

Cheney sa mýlil v mnohých veciach, vrátane nedávnej internej debate o Sýrii, v ktorej údajne v Bielom dome presadzoval tvrdý postup, povedal Carter v interview s televíziou BBC. „Je to militantný politik, ktorý sa sám vyhol vojenskej službe a v posledných desiatich rokoch presadzuje názor, podľa ktorého majú Spojené štáty právo uplatňovať vojensky svoju moc v iných častiach sveta,“ povedal Carter.

„Viete, pre našu krajinu je katastrofou," uviedol.

„Myslím, že prehnane presadzoval svoje názory u prezidenta George Bushe a dosť často sa mu to podarilo.“

V ďalšom rozhovore povedal Carter televízii CNN, že jeho krajina mučením väzňov porušuje medzinárodné právo. „Nemyslím si to. Viem to," odpovedal na otázku, či USA mučia ľudí podozrivých z terorizmu.

Naša krajina po prvý krát opustila základný princíp ľudských práv“ povedal Carter CNN. „Hovoríme, že ženevské konvencie sa nevzťahujú na ľudí v Abú Ghrajbe a v Guantáname, a hovoríme, že môžeme mučiť väzňov a že ich nemusíme obžalovať zo zločinov, z ktorých sú obviňovaní."

Carter v máji označil Bushovu vládu za "najhoršiu v histórii" v oblasti medzinárodných vzťahov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy