Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pri Líbyi sa prevrátil čln s utečencami. Hľadajú asi 200 migrantov
Zdielať na

Pri Líbyi sa prevrátil čln s utečencami. Hľadajú asi 200 migrantov

RÍM/BRUSEL / Na líbyjských brehoch pokračuje pátranie po zrejme dvoch stovkách migrantov z rybárskeho člnu, ktorý sa v Stredozemnom mori prevrátil v stredu. Informovala o tom talianska pobrežná stráž, podľa ktorej je naďalej registrovaných 25 obetí tohto nešťastia. Talianske médiá priniesli správy o ďalšej podobnej udalosti, ktorá sa stala vo štvrtok, ale v tomto prípade zachránili všetkých utečencov.

Hovorca pobrežnej stráže citovaný agentúrou DPA uviedol, že v záchrannej operácii pokračovalo celú noc niekoľko lodí. Zatiaľ bolo podľa neho prepravených do bezpečia 373 ľudí zo stroskotaného plavidla. V stredu večer sa hovorilo o asi 400 zachránených.

Rozbúrené more

Doteraz nie je jasné, koľko presne je nezvestných osôb. Humanitárne organizácie odhadujú, že na prevrátenom člen bolo okolo šesťsto utečencov.

Nešťastie sa odohralo asi 25 kilometrov od líbyjských brehov. Núdzový signál vyslala rybárska loď ešte dopoludnia. V problémoch sa ocitla na rozbúrenom mori. Keď k člnu dorazila ako prvá loď írskeho námorníctva Le Niamh, väčšina migrantov sa údajne nahrnula k jednej strane a chatrné plavidlo sa prevrátilo.

Zachránení utečenci

Ďalšia loď prepravujúca z Afriky utečencov sa podľa talianskych médií prevrátila vo štvrtok. Na palube mala 381 ľudí, ktorých zachránilo plavidlo talianskeho námorníctva Fiorillo. Urobili tak skôr, ako sa loď potopila.

V tomto prípade ide vraj väčšinou o migrantov zo Sýrie, z Bangladéšu a zo štátov subsaharskej Afriky.

SITA

"To, čo teraz potrebujeme, je kolektívna odvaha prejsť od vyhlásenia ku konkrétnym činom, inak slová budú znieť prázdne," varovala Európska komisia vo vyhlásení podpísanom podpredsedom Komisie Fransom Timmermansom, šéfkou diplomacie Únie Federicou Mogherini a eurokomisárom pre vnútorné záležitosti Dimitrisom Avramopulosom.

"Imigrácia nie je populárna téma. Tvárou v tvár tragédiám je ľahšie nariekať pred televíznou obrazovkou, ako sa chopiť zodpovednosti a konať," píše sa vo vyhlásení.

Bezpečné trasy

"Dvadsaťosmička" sa síce dohodla na zvýšení peňazí na ochranu hraníc a zamedzení prevádzačov, ale neprešli návrhy Komisie na uľahčenie hospodárskej imigrácie a na solidárny postup členských štátov pri prerozdeľovaní žiadateľov o azyl. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker agentúre AFP povedal, že je sklamaný týmito neúspechmi, ale uistil, že sa ďalšieho presadzovania návrhov nezrieka.

SITA

Šéf liberálnej frakcie ALDE v Európskom parlamente, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt požiadal predsedu Európskej rady Donalda Tuska o zvolanie mimoriadneho summitu Európskej únie na nájdenie východiska z problému. "Potrebujeme bezpečné prístupové trasy, aby sme umožnili ľuďom, ktorí potrebujú našu ochranu, dosiahnuť na Európu," zdôraznil.

Tisícky utopených

Medzinárodná organizácia pre migráciu v utorok uviedla, že smrť v Stredozemnom mori počas nebezpečnej cesty za lepším životom v Európe tento rok našlo už viac ako 2000 utečencov.

Za celý minulý rok tam zahynulo 3279 osôb. K najväčšiemu nešťastiu došlo v tejto oblasti v apríli, kedy sa tiež pri líbyjskom pobreží potopila loď, na ktorej bolo asi 800 migrantov. Nešťastie prežilo len 28 ľudí, vrátane dvoch údajných pašerákov.

Pátranie po nezvestných migrantoch v Stredozemnom mori pokračuje, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy