Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obama mieri do krajiny svojho otca, do Kene
Zdielať na

Obama mieri do krajiny svojho otca, do Kene

NAIROBI / Barack Obama prišiel do rodnej krajiny svojho otca prvýkrát ako prezident Spojených štátov amerických. V Keni pobudne tri dni a v nedeľu sa presunie do Etiópie. Návšteva je venovaná hlavne rozvoju ekonomických vzťahov Spojených štátov s východnou Európou.

Návštevu Kene sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Do hlavného mesta povolali štvrtinu policajného zboru.

Panujú obavy, že somálske milície Al-Šabáb, ktoré bojujú v Keni, sa pokúsia v čase Obamovej návštevy o väčší útok, aby na seba upozornili. Tajné služby zaznamenali konverzáciu radikálov o Obamovej africkej návšteve na sociálnych sieťach.

Kritika Obamu

V Keni sa Obama stretne s prezidentom Uhuruom Kenyattaom, za čo amerického prezidenta kritizujú ochrancovia ľudských práv. Kennyattaua chcel súdiť Medzinárodný súdny dvor za jeho podiel na zabíjaniu v rokoch 2007 až 2008, ale pre nedostatok dôkazov od stíhania upustil.

SITA

V Nairobi sa Obama zúčastní konferencie podnikateľov a navštívi miesto, kde stálo americké veľvyslanectvo, ktoré sa stalo v roku 1998 terčom masívneho atentátu. Zomrelo pri ňom vyše dvesto ľudí.

Z Kene odcestuje v nedeľu do Etiópie ako vôbec prvý americký prezident. Ochrancovia ľudských práv sa domnievajú, že tým Obama dáva najavo, že mu nevadí spôsob, akým etiopská vláda postupuje proti svojim odporcom.

Barack Obama je v Keni, pozrite si reportáž Silvie Mabheny priamo z Nairobi:

Obama cestuje do Afriky ako hlava krajiny už štvrtýkrát, čo je najviac zo všetkých amerických prezidentov. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy